Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sätt inte fritids före
skolan, Moderaterna

Lutande tornet i Pisa och M-symbol Foto: Philippon Joel

När partier förlorar regeringsmakten infinner sig ofta eftertankens kranka blekhet. Man börjar ompröva delar av sin politik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

 Socialdemokraterna styrde om sin skolpolitik efter nederlaget 2006. Sedan maktskiftet i fjol har tre allianspartier redan omprövat sin migrations- och integrationspolitik. Nu säger sig Moderaterna vara självkritiskt till sin försummade fritidspolitik och lägger en rad nya förslag.

Vissa idéer är bra, om än icke revolutionerande. Man vill minska barngrupperna, som har ökat under många år. Ett skäl är att fritids, rimligt nog, rankas lägre än förskola och skola. Ett annat är att väldigt många barn går på fritids just nu; kullarna i åldern 7 till 15 år utgör en demografisk puckel.

Moderaterna vill också ha ett så kallat "aktivitetslyft", mer idrott och rörelse, samt mer estetik på fritidshemmen. Och det låter väl bra.


Några förslag är mer omfattande - och mer tveksamma. Moderaterna vill exempelvis ha en egen läroplan för fritidshemmen. Det är radikalt. Tänker sig Moderaterna att fritids ska förvandlas till en "efterskolanskola" enligt samma logik som daghemmen blev förvandlades till förskolor? Ska barnen aldrig få ha fri tid? Och varifrån ska alla de nya pedagoger komma, som en sådan satsning torde kräva?

Ett ännu mer tveksamt M-förslag består i att fritidshemmen ska inkluderas i "de nationella satsningar som går till skolan". Bland annat ska den statliga satsningen på förstelärare kunna gå till fritidshemmen.

Så - mitt i Pisakatastrofens och lärarbristens tid, när all politisk kraft borde ägnas åt att förstärka lärarnas löner och status, vill Moderaterna flytta lönemedel från lärare till fritidsledare?

Det låter inte förödande klokt. Men det illustrerar ett av problemen när rikspartier ägnar sig åt "politikutveckling" och konsten att sno väljare från varandra. Förstelärare är ju Folkpartiets baby, men titta, här har vi en tom nisch: förstefritidsledare!


Nya välfärdsreformer må låta bra, både i teorin och i väljarnas öron, men de kräver pengar, personal och andra resurser för att kunna genomföras. I regel är det ute i kommunerna som reformerna ska realiseras, men det är långt ifrån alltid som staten skickar med nödvändiga verktyg.

Rikspolitikerna sjunger helt enkelt med änglarna, lovar "garantier" och "lyft". Sedan springer de från notan och lämnar kommunerna att digna under sina plikter. Det är ett ofog som måste upphöra.

Mindre barngrupper på fritids är som sagt bra, liksom vettiga aktiviteter för ungarna. Men så länge grundskola och gymnasium balanserar på haveriets brant är det där fokus måste ligga, både för kommuner och för riksdagspartier.

Moderaterna borde vänta med sina ambitiösa fritidshemsreformer tills Sverige slutat luta i Pisa.

 

Läs också:

 

Kommunen har blivit politikens krockkudde

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!