Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna - inte SD - leder oppositionen i krisen

Frågan om vilket parti som leder oppositionen - M eller SD - torde nu vara avgjord.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson har varit märkligt osynlig under coronakrisen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson har drivit regeringen framför sig i krisen. Jimmie Åkesson är i det närmaste osynlig.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under coronautbrottet har omvärlden förundrats över Sveriges relativt milda ingrepp mot smittspridningen. Men vårt land sticker ut även när det gäller det ekonomiska svaret på krisen. Regeringens åtgärder för att skydda jobb och företagande har varit mindre omfattande än i grannländer som Norge och Danmark.

För Januaripartierna har det framstått som viktigare med aktiv arbetsmarknadspolitik och generösa stöd till dem som förlorar jobbet än rejäla tillskott till företagen för att uppsägningarna ska bli så få som möjligt. 

Det finns också ett oroväckande mönster där de steg som regeringen väl tar snabbt visar sig ha avgörande nackdelar, som med anståndet med skatteinbetalningarna - där räntan var över sex procent.

Moderaterna vill se stöd till företag

tisdagen visade Moderaterna en bättre väg framåt. Partiet vill att staten ska vara beredd att ge direkta stöd på upp till 100 miljarder kronor per månad under april och maj.

M föreslår tre åtgärder.

Utöka permitteringen så att det blir möjligt att permittera personal även i spannet mellan 80 procent och heltid.

Inför stöd till fasta kostnader för företag som har sett intäkterna minska med minst 30 procent.

Slopa arbetsgivaravgifter under april och maj. 

Man kan diskutera detaljerna i de två första förslagen. Kanske riskerar ett hårt krav om 30 procents intäktsminskning att ge företag negativa incitament. Men i stort är inriktningen riktig. 

Det här är ingen strukturkris där nya företag kan spira i askan efter gamla och livsodugliga. Risken är i stället att vi får en omfattande destruktiv förstörelse där i grunden friska bolaget slås ut.  

Problemet är heller inte efterfrågan - många människor har pengar, men kan inte konsumera för tillfället. Det som behövs är därför snabba pengar som hjälper företag att övervintra krisen. Om det sker kan den ekonomiska återhämtningen komma i gång snabbare när pandemin väl är över.

Till skillnad mot i en finanskris är risken också liten för att staten belönar företag för riskfyllt beteende. Tvärtom går bolag i flera branscher dåligt just på grund av restriktioner från staten.

Ulf Kristersson leder oppositionen

Slopade arbetsgivaravgifter är ett trubbigare verktyg. Det är en kostsam åtgärd som även går till företag som gynnas av krisen. Men i det här akuta läget består den största risken i att göra för lite. Förslaget har också den fördelen att effekten snabbt kommer företagen till del utan tidsödande byråkrati.

I takt med Sverigedemokraternas ökande opinionsstöd har det uppkommit en diskussion om vilket parti som egentligen leder oppositionen - M eller SD.

Den frågan torde nu vara avgjord. Medan Jimmie Åkesson och SD i det närmaste har varit osynliga under krisen har Ulf Kristersson och Moderaterna gång på gång sett till att förbättra Stefan Löfvens åtgärder samtidigt som man med väl underbyggda förslag har drivit regeringen framför sig.

Måtte det även gälla denna gång.