Moderaterna har blivit övertända i opposition

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kräver minst tio miljarder extra till kommunerna under 2020.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaterna tänker ta initiativ till en extra budget i finansutskottet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Visst behöver kommunerna mer pengar. Men att börja riva och slita i en liggande budget gagnar inte Sverige. Moderaterna har blivit övertända i sin oppositionsroll. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sprängningar och kaos på akuten. Den som följer nyhetsflödet en vanlig vecka kan lätt drabbas av välfärdsångest. Vart är landet egentligen på väg?

Sparplanerna avlöser varandra runtom i landet. Det ska skäras ner på sjukhusen, i skolor och inom äldreomsorgen. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommer det att saknas 43 miljarder kronor år 2023 om inte staten tillför ytterligare statsbidrag. Antalet barn och äldre ökar snabbt samtidigt som antalet arbetade timmar minskar. Ekvationen går inte längre ihop.

Som den här ledarsidan länge har påtalat måste välfärden vara det mest prioriterade området under lång tid framöver. Därför var det förbluffande att ta del av Januaripartiernas höstbudget, där inga nya statsbidrag utlovades utöver de redan aviserade fem extramiljarderna.

Under tisdagen gick både Moderaterna och Vänsterpartiet ut och krävde akuta tillskott till välfärden. V vill ha åtminstone tio miljarder extra under 2020 extra medan M nöjer sig med tre.

En extra budget ska bara läggas i undantagsfall

I sak har oppositionen rätt i sin kritik av regeringen och dess stödpartier. Det var totalt tondövt att anslå medel till friår och annat samtidigt som kommunerna måste dra ner på det allra mest nödvändiga.

Finansminister Magdalena Andersson (S) bör så snart som möjligt gå ut och försäkra landets kommuner och regioner att de kommer att få rejäla tillskott under åren framöver. Men att sätta press på regeringen är en sak. 

Det är en helt annan sak att ta initiativ till en extra budget i finansutskottet, som Moderaterna nu är i färd med. Det skulle vara ett grundskott mot budgetordningen.

En extra ändringsbudget ska till att börja med läggas i undantagsfall och förutsätter att något extraordinärt har inträffat som inte har kunnat förutses. Att läget är pressat i kommunerna har dock varit känt under en längre tid. Det avgörande för att klara välfärden framöver är att kommunerna får garantier om att staten kommer att skjuta till mångmiljardbelopp under många år framöver, oavsett färg på regeringen.

Ett tillfälligt högt anslag på några enstaka miljarder kronor under en del av 2020 - som Moderaterna föreslår - är knappast svaret på den mångåriga välfärdskris som ligger framför oss.

Under Anders Borg predikade M ”ordning och reda”

Att underminera budgetordningen har också ett pris. Moderaterna vill nu in och ändra i redan beslutade budgetanslag för exempelvis biståndet. Det vore en olycklig ändring av praxis. Finansministern har rätt i att det skulle skada förtroendet för den svenska budgetprocessen, låt vara att statsfinanserna är extremt stabila.

Under Anders Borgs tid som finansminister var ”ordning och reda” ett moderat favorituttryck. Det borde det fortsatt vara. 

Moderaterna har blivit övertända i sin oppositionsroll. Viljan att underminera januarisamarbetet är så stark att man ständigt letar efter nya sätt att lägga krokben för Löfven & Co. Att kunna göra det i sällskap med vänsterledaren Jonas Sjöstedt är förstås extra festligt.

Men Moderaterna borde hejda sig och ägna en tanke åt morgondagen: Snart kan rollerna vara ombytta.