Anna Kinberg Batra måste skaffa en politik som går att regera på. Annars går det för alliansen som för Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall och Ylwa Yngvesson
Anna Kinberg Batra måste skaffa en politik som går att regera på. Annars går det för alliansen som för Stefan Löfven. Foto: Sven Lindwall och Ylwa Yngvesson

Moderaterna bör inte fälla Stefan Löfven

Publicerad

Att ta regeringsmakten med stöd av Sverigedemokraterna vore vanvettigt av Anna Kinberg Batra.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Veckan började med att SVT berättade att fyra av fem moderata kommunpolitiker önskar en gemensam alliansbudget i år. Moderatledaren Anna Kinberg Batra var lika vag som vanligt när hon kommenterade: "Jag vill lägga en alliansbudget när vi kan, senast hösten 2018."

Veckan slutade i moderat glädjerus över Expressen/Demoskops nya mätning där di blåe har flest sympatisörer - 27,2 procent mot 23,0 för S. Genast hördes gräsrötter ropa på sociala medier: Fäll regeringen, nyval nu. Men denna gång kontrade Kinberg Batra bestämt.

När partikontot triumferande twittrade "Moderaterna Sveriges största parti!" replikerade hon raskt "Men, det är valdagen som räknas!:-)"

Det var det bästa besked Kinberg Batra kunde ge - att det är valdagen som är målet, inte att söka regeringsmakten dessförinnan.

 

Förvisso är den rödgröna regeringen handfallen på de flesta områden. Men de allierade har inte mycket nytt att komma med. Och schlagerfantasten Anna Kinberg Batra vet vad som händer om man trallar en gammal refräng, man blir lika diskad som Anna Book i deltävlingen i Göteborg.

Moderaterna tänker nytt i migrationspolitiken, och det är välkommet. Men de har inte tänkt färdigt på det området. På andra områden har idéarbetet knappt inletts.

Partiet ska utreda hur resurstilldelningen till högre utbildning ska göras om i syfte att öka kvaliteten. Gott så. Men innan det bli val bör man ha en rätt gedigen reformskiss att presentera.

Vi lovar att utreda är nämligen inget vinnande vallöfte.

Försvaret - hur bör det organiseras, till vilken kostnad, när Ryssland i allt större omfattning ägnar sig åt fysiska och psykiska operationer riktade mot Sverige och våra grannländer?

Bostadsbristen - hur få många svenskar som bor stort att flytta till lite mindre så att de som trängs som inneboende eller i fjärde hand får en chans? Hur lyckas bygga nytt när många som behöver bostäder lever på bidrag eller ersättningar?

 

Så många frågor, på så många områden och så få svar. Moderaterna, och de övriga allianspartier, måste utnyttja det närmaste året till att leta hållbara svar. Var för sig, för att sedan förhandla. Utan att snegla på Sverigedemokraterna.

Att lägga en gemensam budget nu för att ta regeringsmakten med stöd av SD vore vanvettigt. Alliansen har inte har mycket mer att komma med än lite mer Rot och Rut. En sådan regeringspolitik och valet 2018 är förlorat på förhand.

Men alliansen bör inte heller göra sig beroende av Sverigedemokraterna som inte är parlamentariskt pålitliga . Och därtill har SD alldeles för många aktiva som uttrycker sig rent rasistiskt och inte drar sig för samröre med våldverkare.

Rastlösa moderater bör ägna överskottsenergin åt att söka svar, inte åt att söka parlamentarisk strid.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag