Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moderaterna bör inte fälla Stefan Löfven

Anna Kinberg Batra måste skaffa en politik som går att regera på. Annars går det för alliansen som för Stefan Löfven.
Foto: Sven Lindwall och Ylwa Yngvesson

Att ta regeringsmakten med stöd av Sverigedemokraterna vore vanvettigt av Anna Kinberg Batra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Veckan började med att SVT berättade att fyra av fem moderata kommunpolitiker önskar en gemensam alliansbudget i år. Moderatledaren Anna Kinberg Batra var lika vag som vanligt när hon kommenterade: "Jag vill lägga en alliansbudget när vi kan, senast hösten 2018."

Veckan slutade i moderat glädjerus över Expressen/Demoskops nya mätning där di blåe har flest sympatisörer - 27,2 procent mot 23,0 för S. Genast hördes gräsrötter ropa på sociala medier: Fäll regeringen, nyval nu.  Men denna gång kontrade Kinberg Batra bestämt.

När partikontot triumferande twittrade "Moderaterna Sveriges största parti!" replikerade hon raskt "Men, det är valdagen som räknas!:-)"

Det var det bästa besked Kinberg Batra kunde ge - att det är valdagen som är målet, inte att söka regeringsmakten dessförinnan.


Förvisso är den rödgröna regeringen handfallen på de flesta områden. Men de allierade har inte mycket nytt att komma med. Och schlagerfantasten Anna Kinberg Batra vet vad som händer om man trallar en gammal refräng, man blir lika diskad som Anna Book i deltävlingen i Göteborg.

Moderaterna tänker nytt i migrationspolitiken, och det är välkommet. Men de har inte tänkt färdigt på det området. På andra områden har idéarbetet knappt inletts.

Partiet ska utreda hur resurstilldelningen till högre utbildning ska göras om i syfte att öka kvaliteten. Gott så. Men innan det bli val bör man ha en rätt gedigen reformskiss att presentera.

Vi lovar att utreda är nämligen inget vinnande vallöfte.

Försvaret - hur bör det organiseras, till vilken kostnad, när Ryssland i allt större omfattning ägnar sig åt fysiska och psykiska operationer riktade mot Sverige och våra grannländer? 

Bostadsbristen - hur få många svenskar som bor stort att flytta till lite mindre så att de som trängs som inneboende eller i fjärde hand får en chans? Hur lyckas bygga nytt när många som behöver bostäder lever på bidrag eller ersättningar?


Så många frågor, på så många områden och så få svar. Moderaterna, och de övriga allianspartier, måste utnyttja det närmaste året till att leta hållbara svar. Var för sig, för att sedan förhandla. Utan att snegla på Sverigedemokraterna.

Att lägga en gemensam budget nu för att ta regeringsmakten med stöd av SD vore vanvettigt. Alliansen har inte har mycket mer att komma med än lite mer Rot och Rut. En sådan regeringspolitik och valet 2018 är förlorat på förhand.

Men alliansen bör inte heller göra sig beroende av Sverigedemokraterna som inte är parlamentariskt pålitliga . Och därtill har SD alldeles för många aktiva som uttrycker sig rent rasistiskt och inte drar sig för samröre med våldverkare.

Rastlösa moderater bör ägna överskottsenergin åt att söka svar, inte åt att söka parlamentarisk strid.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.