Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mjuka tag räcker inte när 15-åringar blir torpeder

Hänsynslös skjutning. Polisen var på plats utanför Emporia dagen efter att en man mördats och en kvinna skottskadats mitt i köpcentret.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Justitieminister Morgan Johansson (S) sa 2018 att det var ”liten risk att oskyldiga drabbas” av skjutvapenvåldet. Skjutningen på Emporia visar att det inte stämmer.
Foto: Paul Wennerholm/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 15-åring har erkänt att han skjutit två personer i köpcentret Emporia. Det är ett enormt misslyckande för regeringen att det finns 1 200 gängkriminella barn i landet – men ingen idé om hur dessa ska stoppas.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hundratals människor flydde i panik när någon plötsligt öppnade eld inne på köpcentret Emporia i Malmö vid femtiden i fredags eftermiddag. När tystnaden lade sig igen var en kriminell man skjuten i bröstet, och en förbipasserande kvinna allvarligt skadad. Nu har en 15-åring erkänt mord och mordförsök – och polisen misstänker att det handlar om kontraktsmord. 

Vittnena beskriver ren skräck – en ledig trygghetsvärd försökte få ut gråtande barn och chockade föräldrar ur köpcentret, andra beskriver hur de låste in sig och inte vågade öppna dörren för polisen av rädsla för att det skulle vara gärningsmannen. 18-åriga Berna Bleta sa till Expressen att ”det var de värsta 30 minuterna i mitt liv”.

Kort efter ett kallblodigt kontraktsmord, utfört av ett barn mitt bland civila, håller statsministern pressträff i Malmö – om arbetslivskriminalitet.

När gärningsmannen är ett barn visar sig samhället stå handfallet. Även vid riktigt grova brott blir straffet milt – den 16-årige torped som sköt en man i huvudet på en pizzeria i Rinkeby dömdes exempelvis till tre års sluten ungdomsvård.

De rödgröna har inte velat göra något åt straffrabatterna för de yngsta – endast rabatten för myndiga personer som begått upprepade grova brott togs bort vid årsskiftet. De radikalt mildare påföljderna har gjort 15-17-åringarna till attraktiva utförare i gängens ögon. Polisen larmar om att gängen rekryterar allt yngre barn och lägger ut allt allvarligare brottslighet på minderåriga.

Då sa justitieminister Morgan Johansson (S) att det var ”liten risk att oskyldiga drabbas”. Skjutningen på Emporia i Malmö visar att det inte längre stämmer.

Tidiga, förebyggande insatser behövs – som BVC-besök i hemmet, mer stöd till föräldrar, obligatorisk förskola, lovskola under lågstadiet och gratis fritids vid behov. Socialsekreterarna borde flyttas ut från skrivborden och ut på skolor, polisstationer och familjehus. Men de behöver också nya verktyg – som mellantvång, när föräldrarna tackar nej till insatser. Och sekretesshindren mellan skola, polis och socialtjänst måste rivas.  

Men för de 1 200 barn som enligt polisens bedömning redan är involverade i gängkriminalitet räcker det inte att förebygga. Socialtjänsten kan inte hantera grovt kriminella 17-åringar – de borde vara Kriminalvårdens ansvar, och sitta i ungdomsfängelse i stället för på SIS-hem.

Socialdemokraterna har styrt i åtta år. Under den tiden har Sverige, enligt Brå, tagit sig upp i Europatoppen när det gäller dödligt skjutvapenvåld – när trenden är sjunkande i våra grannländer.

2017 slog skjutningarna rekord med 42 döda. Då sa justitieminister Morgan Johansson (S) att det var ”liten risk att oskyldiga drabbas”. Skjutningen på Emporia i Malmö visar att det inte längre stämmer. Och hittills i år har 45 människor skjutits ihjäl i Sverige. 

Sverige behöver en ny justitieminister i en ny regering.