Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missbruket av asylrätten måste få ett slut, Löfven

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sverige inbjuder till missbruk av asylsystemet bland annat genom att människor inte kan snabbavvisas trots uppenbar brist på asylskäl.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Världens mest världsberömda taggiga bollar anno 2020.Foto: CDC/CDC / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Om regeringen Löfven vill fortsätta att ha högt förtroende efter pandemin måste missbruket av asylsystemet stoppas. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Rätten att söka asyl påverkas inte av att Sverige har infört inreseförbud. Men eftersom andra EU-länder - till skillnad från Sverige - har stängt sina gränser inom unionen, samtidigt som flyget går på sparlåga globalt, är det förstås betydligt svårare för migranter att ta sig hit nu. 

Det avspeglas i Migrationsverkets veckostatistik, som visar att antalet asylansökningar har mer än halverats jämfört med samma period 2019. 

Blott ”en bråkdel” av ansökningarna kommer nu från personer som reser in i landet, sa Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, till Ekot den 14 april. Däremot kommer det in asylansökningar från människor som redan var i Sverige när inreseförbudet trädde ikraft. 

Det är ingen vild gissning att en del av dem är människor som har arbetat svart i Sverige och som tvärt blev av med jobb och inkomst när svensk ekonomi bromsade in i pandemins spår. 

Som asylsökande får man ju dagersättning och boende - och det gäller även för den som helt uppenbart saknar asylskäl. Det är ett missbruk som Sverige inbjuder till, då Migrationsverket inte har rätt att snabbavvisa någon. 

Uzbekistan - vanligaste ursprungslandet 

Det är förstås ett missbruk som förekom långt innan det nya coronaviruset började spridas. I början av året gick Uzbekistan om Syrien som främsta asylland, trots att uzbeker ytterst sällan anses ha skyddsskäl. Andra vanliga asylländer, numera, är turistlandet Georgien, Ukraina, Albanien och Colombia. Från Sydamerika kommer allt fler.

EU-länder har sedan 2013 haft möjlighet att lista så kallade säkra länder, till vilka man kan snabbavvisa asylsökande. Men svenska politiker har, föga förvånande, sagt nej till den sortens rationalitet. Därför har migranter kunnat slänga in grundlösa asylansökningar för att jobba svart under handläggningstiden eller, som i fallet med de georgiska stöldligorna, begå brott. 

Först i januari i år deklarerade migrationsminister Morgan Johansson (S) att man siktar på att införa en lista över säkra ursprungsländer, som kan börja gälla nästa år. 

Uzbeker reser in med turistvisum från Lettland

Men det löser inte alla problem. Det är i princip omöjligt att skicka någon med tvång tillbaka till Uzbekistan. Men på det problemet finns andra lösningar: 

De flesta som reser in i EU från de gamla östländerna gör det helt lagligt, via turistvisum. Vad gäller uzbeker är visumen oftast utfärdade i Lettland eller Polen. 

I Dublinförordningen finns en möjlighet att skicka tillbaka asylsökande till det land som utfärdade viseringarna. Om Sverige gjorde det kan man anta att det snabbt skulle leda till att Lettland och Polen omprövade sina viseringsrutiner.

Förtroendet för regeringen Löfven är högt just nu. Men vill man behålla förtroendet efter pandemin, måste man sluta att missköta migrationspolitiken.