Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mindfulness på varje vårdcentral är tvärtokigt

Ett enigt regionfullmäktige har beslutat alla vårdcentraler i länet ska erbjuda mindfulness.

Alla vårdcentraler i Skåne ska erbjuda mindfulness. Det har politikerna bestämt. Beslutet är tvärtokigt. Behandlingsval ska proffsen avgöra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sveriges 21 landsting gör saker olika. Patientavgifterna, som politikerna fastställer, varierar.  Med jämna mellanrum anses detta vara orättvist. 

Ta den medicinska fotvården som sker på remiss. I rödgröna Västmanland kostar en behandling 150 kronor för patienten, men den ingår inte i högkostnadsskyddet.

I allians- och MP-styrda Halland filas fötterna för en hundring på dem som fyller remisskriterierna, som i sin tur också är olika i landstingen. Föreningen för personer med den ovanliga och ärftliga hudsjukdomen iktyos ligger ständigt på de landsting - runt hälften - som inte ger de drabbade fotvård till den kraftigt subventionerade taxan.

Här kan man ifrågasätta om politiker ska besluta om vilka diagnoser som fordras för medicinsk sjukvård på remiss. Rimligen borde läkaren avgöra vilka patienter som behöver det; oavsett om de har diabetes, psoriasis, nedsatt blodcirkulation eller andra problem.

Det är inte diagnosen som ger rätt till behandling. Utan behovet.

Tvärstopp för fotvård i Vilhelmina

Men det går att förstå att politikerna vill ha fasta begränsningar. Det finns alltid folk som vill vara snälla, i Vilhelmina till exempel.  Där fick alla möjliga patienter remiss till Lollos fotvård. Notan pinnade i väg och tillslut tvärbromsade landstinget, vilket drabbade även dem som hade rätt till behandling.

Upprörda känslor på byn förstås. Chefen för hälsocentralen och primärvårdschefen skrev och förklarade i Västerbottens Folkblad: 

"I Vilhelmina har hälsocentralen varit mer generös och kostnadsfritt erbjudit Vilhelminabor fotvård, oavsett om den varit medicinsk eller ej. Vanlig fotvård utan medicinska orsaker, är en uppgift som inte är hälso- och sjukvårdens", förklarade ledningen. 

Liberalerna bakom mindfulness i Skåne

I Skåne har dock politikerna gått ännu längre. Där lägger de sig i val av behandlingsmetoder. I juni beslutade regionfullmäktige att alla vårdcentraler ska erbjuda personer med psykiska problem mindfulnessterapi. Tre miljoner kronor avsätts för att utbilda instruktörer.

Förslaget kom från Liberalerna. Men alla partier anslöt, vilket är häpnadsväckande. De borde begripa att det är läkarna och psykologerna som ska välja vilka metoder de vill använda. Att 40 skånska vårdcentraler redan har valt att ge mindfulness är inget skäl för att alla ska göra det.

Hård kritik från psykolog

Psykologen Christina Bergmark Hall kritiserade beslutet i en debattartikel i Sydsvenskan. Hon påpekar att evidensen för att mindfulness funkar är svag och att inriktningen kan äventyra insatser med bevisat bättre effekt. 

Det vore illa. Men så kan det gå när politiker låter sin hobbypsykologiska dragning leda till beslut om behandlingar.

Enda trösten i eländet är att region Skåne levererat ytterligare ett argument för att landstingen bör läggas ned.


Läs också: Varför blockerar Strandhäll en kriskommission om vården?

Liberalernas sjukvårdspolitik är en trafikolycka i slow motion

0