regeringsställning måste Miljöpartiet och dess språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson få plus och minus att gå i hop.
regeringsställning måste Miljöpartiet och dess språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson få plus och minus att gå i hop.

Miljöpartiets utopier hotar jobben

Publicerad

Miljöpartiet gick som tåget i EU-valet. Det är inte konstigt. Alltfler väljare inser att miljön är en extremt viktig fråga som måste lösas på internationell nivå. Men Miljöpartiet i en svensk regering - det kan bli en riktigt skakig färd.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Miljöpartiet, som ska spika sitt valmanifest i helgen, vill höja bensinskatten rejält och införa en lastbilsskatt. Det är i grunden bra. Transportsektorns utsläpp är ohållbara och extremt kostsamma för både samhälle och planet. Signalen till marknaden måste vara stenhård: Byt färdsätt, koldioxidutsläpp är inte framtiden. Även den flygskatt som MP vill införa är befogad, det är absurt billigt att flyga i dag.

Det kan säkert behövas smarta differentieringar av dessa miljöskatter, exempelvis av hänsyn till glesbygden. Men en omställning är oundviklig.

 

Miljöpartiet är dock inte bara miljövänligt; man har också en tydligt tillväxtkritisk tradition. Det visar sig i synen på kärnkraften. Här har vi ett energislag som har tjänat Sverige extremt väl. Kärnkraften ger landet mycket av den energi som har gjort tillväxt, hög sysselsättning och välstånd möjligt, utan att förstöra klimatet.

Om Miljöpartiet var mer pragmatiskt och mindre utopiskt, skulle man rimligen acceptera kärnkraften åtminstone som en tillväxtkrycka att stödja sig mot, medan koldioxidutsläppen fasas ut. Men icke. MP vill höja kärnkraftsskatten och snabbavveckla kärnkraften. Snabbavveckling är i själva verket en prioriterad fråga inför eventuella regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna, har språkröret Åsa Romson deklarerat. Men en sådan vore ett dråpslag för den energiintensiva svenska industrin.

 

Miljöpartiet är alltså berett att göra det bästa till det godas fiende. Och man öppnar med viss rätt för kritik från höger om att vilja "beskatta allt som rör sig".

Miljöpartiets grundläggande misstänksamhet mot tillväxt visar sig även på andra områden. I lördagens Svenska Dagbladet, till exempel, slog språkröret Gustav Fridolin ett slag för friåret - ett år ledigt med lön, för lyckligt lottade - och för möjligheten att jobba mindre. Han hänvisade bland annat till "slitiga kvinnoyrken".

Men om antalet arbetade timmar minskar och tillväxten stannar av, blir det ju mindre pengar till den offentliga sektor där de slitiga kvinnoyrkena ofta återfinns. Då anställs det färre människor. Och då blir jobben ännu mer slitiga. En god välfärd, både för brukare och anställda, förutsätter god tillväxt.

 

Miljöpartiet behövs som korrektiv i det politiska landskapet, som motvikt till de många betongpartierna. Men väljarna bör inte bedra sig: i regeringsställning kan man inte vara utopisk och hyperideologisk. Man måste se att det finns målkonflikter i vårt komplexa samhälle. Och man måste få plus och minus att gå ihop.

Det finns skäl att tvivla på att Miljöpartiet är vuxet den uppgiften.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag