Miljöpartiet får inte spela Putin i händerna

Publicerad

Kända miljöpartister vill bakbinda relationen mellan Sverige och Nato. Det vore att bjuda Kreml på en stor framgång.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Samarbetet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet påminner alltmer om att plöja en stenig åker. Om och om igen kör regeringen in i en stenbumling.

Den här gången handlar det om en rad namnkunniga miljöpartister som gör uppror mot det värdlandsavtal med Nato som snart läggs på Riksdagens bord. Syftet med avtalet är att Sverige ska kunna ta emot Natotrupp i såväl fredstid som i en eventuell krigssituation.

Upprorsmakarna, med bland andra Per Gahrton och Carl Schlyter i spetsen, kräver att avtalet ska förhandlas om. Det måste finnas ett uttryckligt förbud mot att föra in kärnvapen i Sverige, skriver de på Aftonbladets debattsida. Dessutom ska det finnas bindande skrivningar om att Nato inte ska tillåtas använda svenskt territorium för att angripa ett tredje land.

Låt oss börja med det sistnämnda. I ett krigsscenario där Putins Ryssland har angripit Baltikum ska Sverige alltså säga nej till alla försök att militärt undsätta våra grannar. Nato ska varken kunna flyga över Sverige eller använda svenska baser. I skarpt läge skulle vår solidaritetsförklaring således vara värd noll.

Men om även Sverige skulle attackeras av Ryssland i en förebyggande manöver då? Även då tycker rimligen de pacifistiska miljöpartisterna att det vore bättre att vi vänder andra kinden till än upplåter svenskt territorium åt Nato.

Oron över kärnvapen på svensk mark har ventilerats allt oftare på senare tid, utan någon saklig grund. Hela värdlandsavtalet bygger på frivillighet där Sverige bestämmer om, när och hur vi vill samarbeta.

Det finns alltså inget scenario där Nato oombett skulle kunna placera kärnvapen på svenskt territorium, varför nu organisationen skulle vilja göra det. Detta fokus på amerikanska kärnvapen blir dessutom absurt i ett läge då Ryssland skramlar med sina kärnvapen på ett sätt som inte ens Sovjetunionen gjorde under kalla kriget.

Ryssland har till och med övat kärnvapenanfall mot Sverige. Det var nämligen det som hände under den så kallade "ryska påsken" 2013 när ryska plan ostört kunde simulera angrepp mot Sverige från internationellt luftrum över Gotska sjön.

Kärnvapenhotet är därför reellt. Det ryska kärnvapenhotet närmare bestämt. Ryssland har inte minst i retoriken sänkt tröskeln dramatiskt för att använda taktiska kärnvapen i begränsade angrepp - det man från rysk sida kallar "kärnvapenskalpellen".

Risken i dagsläget är därför inte att USA skulle ha några offensiva kärnvapenambitioner i Europa, utan att USA är för underlägset.

Sverige ska inte ägna sig åt att ge skriftliga garantier åt Putin kring vår relation till Nato. Den relationen definierar vi själva efter våra behov i varje läge. I väntan på ett fullvärdigt Natomedlemskap är värdlandsavtalet den bästa försäkring vi kan teckna.

Fridolin och Romson borde pröva att försvara regeringens linje för en gångs skull.

 

Läs också:

Vänstern hycklar om kärnvapnen

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag