Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Men Björklund - nu får det vara nog med pekpinnandet

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fler vuxna i skolan är inte fel. Men rätt personer på rätt plats är minst lika viktigt. Liberalernas förslag om 18 000 lärarassistenter är onödigt detaljerat.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jan Björklunds nya utspel i valtalet han höll på Södermalm i Stockholm var 18 000 tjänster som lärarassistenter. Kommunerna ska stå för halva lönen och staten för resten genom ytterligare ett specialdestinerat bidrag som kräver en massa byråkratisk behandling.

Skolverkets statsbidragskalender för 2018 omfattar 61 datum för de lokala skoltjänstemännen att hålla reda på. 

Liberalerna räknar med en assistent på fem lärare till en kostnad för staten på 3,1 miljarder kronor om året.

"Låt lärarna vara lärare. Då kommer fler barn lyckas", sa Björklund och räknade upp hur assistenterna ska ta över rast- och matsalsvaktande, kopiering, närvarokontroll och sökande efter skolkare. De kan dessutom organisera studiebesök, frilufts- och temadagar.

Kritiken mot rödgröna slår tillbaka

Liberalerna har rätt i att skolorna behöver större budgetar. Men det är inte givet att lärarassistenter är den viktigaste insatsen överallt. Och det är underligt att Jan Björklund på detta sätt drar alla över en kam. Även om han alltid tycker att folk ska kamma sig, men inte ha keps inomhus, brukar han framhålla att alla är olika.  Man får ha olika frisyr.

Det var han också inne på sitt tal.

"Ett stort feltänk i den rödgröna skolpolitiken är deras idé att alla ska lära sig samma saker på samma tid i samma klassrum", sa Björklund.

Det är lika feltänkt att lansera lärarassistenter som lösningen för alla skolor. I flera mindre kommuner vore det vettigare att höja lärarlönerna för att locka behöriga lärare. Likaså att ge de obehöriga lärarna goda villkor om de läser vidare och tar examen. 

Lärarassistent och socialpedagog betyder inget

Lärarassistent är ingen formell titel med bestämt yrkesinnehåll även om de trendkänsliga folkhögskolorna - alltid på jakt efter nya elever för att trygga överlevnaden - redan inrättat ettåriga utbildningar. Det finns på åtminstone tio ställen.

Något fler har linjer som där man blir "socialpedagog", ofta under två år - ibland på halvfartsdistans. Inte heller här finns något statligt fastställt innehåll. Men grundskolor runtom i Sverige har ändå valt att anställa socialpedagoger, ibland med huvudinriktning på att stötta elever som har psykiska problem eller en utsatt familjesituation.

Andra gånger handlar det om att ta itu med allmän konfliktlösning, så att läraren slipper lägga halva lektionstiden på att reda ut diverse tjafs. 

Man får anta att även socialpedagogerna räknas som lärarassistenter i Björklunds skola, och att de skolor som redan har denna typ av personal också får bidrag för dem.

Öka det generella statsbidraget i stället

Men det vore bättre om Liberalerna ökade det allmänna statsbidraget till kommunerna med de 3,1 miljarderna. Björklund borde lita på sina lokala partikamrater - att de vet bäst vilka behov som är mest skriande i den egna kommunen. 

På några ställen kanske det inte ens är skolan som är sorgebarnet utan äldreomsorgen.

 

Fotnot: I spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång med Ann-Sofie Hermansson och Nalin Pekgul om extremism och hedersförtryck. Programledare: Patrik Kronqvist.

 

Läs också: Sitt inte i Stockholm och bestäm, Löfven

Skolexempel på byråkrati på steroider