Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Medierna ska inte gå till attack mot Trump

Att sprida lögner verkar vara en strategi för Donald Trump. Medierna kan bara svara med opartisk journalistik.Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidentinstallationen – och de åhörare vars antal Trump har bråkat så mycket om. Foto: Natan Dvir / POLARIS/IBL POLARIS

Donald Trump tycks vilja bekämpa den fria pressen även som president. Medierna bör svara med att göra ännu bättre journalistik.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hätska utfall mot medierna blev ett signum för Donald Trump under valkampanjen. Han anklagade "mainstream media" för att ljuga, begränsade mediernas tillträde till honom, vände regelmässigt publiken mot pressuppbådet under valmöten och drog sig inte ens för att håna en reporter för hans funktionshinder.

Eventuella förhoppningar om att det draget skulle tonas ned hos Trump när han gick från kandidat till president grusades snabbt i helgen.

På sin allra första presskonferens inför Vita husets presskår gick presidentens presstalesperson Sean Spicer i stället till kraftfull attack mot medierna. Han och hans chef tycktes vara allra mest upprörda över mediernas bevakning av publiksiffrorna under fredagens installationsceremoni. Spicer kallade den för "skamlig"och "felaktig". Invigningen var i själva verket den mest sedda i historien, slog han fast – utan att själv ha något stöd för sitt påstående.

 

Donald Trump hotar fri press

Kontrasten mot president Obamas sista presskonferens i samma lokal tre dagar tidigare kunde inte ha varit större. Medan Obama sa att pressens roll är att ställa tuffa frågor, kritiserade Spicer reportrarna för att ha dämpat folkets entusiasm för den nye presidenten. Och medan Obama tackade medierna för att deras rapportering har förbättrat arbetet i Vita huset, anklagade Trumps talesperson dem för att försvåra presidentens försök "att ena nationen".

Sean Spicer, Trumps talesperson, på den presskonferens där han gick till attack mot medierna. Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

Visst finns det något lätt komiskt över att världens mäktigaste man tycks vara så småaktigt upptagen med frågan om antalet besökare på den egna installationen. Men Donald Trumps agerande gentemot pressen är djupt oroväckande. Om presidentens stab så lättvindigt ljuger om fakta som är kontrollerbara - som publiksiffror, vilka dimridåer kommer den då inte att försöka sprida över områden där pressen har betydligt mindre insyn?

Som president har Donald Trump dessutom stora möjligheter att aktivt försvåra pressens arbete. Det finns inget som tvingar honom att svara på mediernas frågor. Han kan mycket väl fortsätta att hålla presskonferens blott en gång i halvåret även som president.

Mycket av pressfriheten i USA skyddas inte heller av konstitutionen - utan följer av praxis och traditioner (en svaghet som blev tydlig redan under Obamas styre då många visselblåsare åtalades). Oroväckande nog har Jeff Sessions, Trumps val som justitieminister, under nomineringsprocessen duckat frågor om huruvida han är beredd att låta åtala reportrar för deras journalistiska arbete.

 

Trumps tilltänkte justitieminister Jeff Sessions ville under nomineringsprocessen inte svara på om huruvid han kan tänka sig att låta åtala journalister.Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

Kan tjäna på attackerna mot medierna

Efter lördagens presskonferens haglade skämtsamma liknelser mellan Sean Spicer och den ökända "Bagdad-Bob". Men räkna inte med att Donald Trump och hans regering per automatik skadas av att sprida osanningar. Ezra Klein menar i en analys i Vox att syftet med utspelen troligen är att få lojala väljare att tro att de inte kan lita på någonting som medierna rapporterar.

 

"Att delegitimera de institutioner som kan komma att rapportera obekväma eller skadliga fakta om presidenten är strategiskt för en administration som har avgett en massa omöjliga löften. (...) Det är inte svårt att i framtiden föreställa sig att Trump-administrationen ifrågasätter dålig sysselsättningsstatistik, eller att den påstår att deras ersättning för Obamacare täcker alla, även om den i själva verket leder till att miljontals förlorar sin försäkring."


Donald Trumps agerande innebär förstås en tuff utmaning för medier som redan pressas av fallande intäkter. Men mediernas svar på attackerna kan bara vara att försöka göra ännu bättre journalistik. Trump må anse att han har ett pågående krig med medierna. Pressen kan inte svara med samma mynt. Det skulle vara direkt kontraproduktivt.

 

Medierna måste vara opartiska

Det betyder inte att medierna okommenterat ska låta presidenten ljuga. Inte heller bör de springa efter varje kontroversiell tweet som Trump skriver – då riskerar de att agera nyttiga idioter åt presidenten och låta honom styra vart sökarljuset ska riktas.

Behovet av tuff och granskande journalistik är större än på mycket länge. Men all nyhetsbevakning måste ske på ett opartiskt sätt. Ribban för publiceringar får inte sänkas bara för att det är Trump som är omskriven. Felaktigheter ska rättas skyndsamt, mediekritiker behandlas sakligt.

Det är också viktigt att nyhetsjournalisters eventuella personliga antipatier mot presidenten inte tillåtas färga bevakningen. Att som SVT:s utsände i Washington närmast behandla Trump-supportrar som hedningar i behov av frälsning, är att spela dem som ser pressen som fienden rakt i händerna (något som Alex Schulman skrivit väl om). Räkna med att sådana journalistiska magplask kommer att utnyttjas av dem som vill se medierna försvagade även i Sverige.

Mediekonsumenterna har också en viktig roll att spela för att stötta den fria pressen. Om man uppskattar mediernas arbete får man gärna betala för prenumerationer, ladda ner medieappar, undvika att använda annonsblockerare och vara noga med vilka källor man delar på Facebook.

Fria medier är omistliga för alla demokratier. Men dess ställning kan aldrig tas för given.

 

Läs också:

 Att klumpa ihop seriösa kritiker med Trump och rasister gynnar inte medierna.

Är Margot Wallström verkligen redo för president Trump?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.