Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Med Borg mot klimatkraschen

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under FN:s klimatsamtal i Doha har demonstranter klätt sig i Homer Simpson-masker. Det är en ordlek med Doha och Homers patenterade hoppsan-utrop: "D'oh!". Men även bortom ordlekar är Homer Simpsons närvaro passande i Qatar. Mänskligheten, homo sapiens, börjar i skenet av den annalkande klimatkatastrofen att framstå allt mer som homo simpson: dum som ett spån, styrd av barnsliga och egoistiska impulser, bekväm och lat, med minne som en guldfisk.

FN har fått utstå mycket hån för att klimatsamtalen inte leder till de beslut som behövs för att rädda klimatet. Representanterna tillbringar dygn med att flytta på kommatecken och bråka om synonymer, läser vi. Kyotoprotokollet har också kritiserats - se hur tandlöst det blev, se hur växthusgasutsläppen bara ökar.

Men vad är alternativet? Att sluta prata? Överge försöken att få till stånd en bindande global klimatregim?

 

Det som saknas är, till syvende och sist, insikten och viljan hos världens länder. Om insikten och viljan fanns, skulle lösningar hittas. Men Homer Simpson-andan är framträdande i de flesta länder. Och Sverige är inget undantag.

I går kunde Expressen berätta att Miljöpartiet tänker överge kritiken mot miljöminister Lena Ek (C) och i stället inrikta sig på finansminister Anders Borg. MP anser att det är Borg som är främsta orsaken till att svensk miljö- och klimatpolitik går bakåt. Det är av allt att döma en riktig analys. Anders Borg är en fullfjädrad Homer Simpson. Han fattar inte att gröna skatter ska förändra beteenden, utan ser dem bara som tillskott till sin kassa. Han har motsatt sig att skrota de utsläppsrätter som Sverige ruvar på, och tycks vilja sälja dem, vilket skulle innebära att andra länder kan köpa sig rätten att släppa ut mer. Moderaterna är dessutom motståndare till EU-kommissionens förslag om att dra in utsläppsrätter från den överflödade, kapsejsade europeiska marknaden.

 

Men när svenskar klagar på regeringens klimatpolitik hänvisar regeringen glatt till Peking och Washington. Kina och USA måste skärpa sig, vi är så små så vi räknas inte, brukar Reinfeldt förklara. Men det enda som är värre än att Kina och USA skjuter det globala arbetet på framtiden är att resten av världen sätter sig på läktaren och väntar. Alla som kan gå före i något avseende, måste göra det. Sådana länder får efterföljare och en röst som hörs vida över världen.

Reinfeldt antyder gärna att vi i Sverige har gjort allt vi behöver göra för klimatet. Sanningen är att om alla människor hade svensk standard skulle jordklotet inte räcka till. Vi svenskar lever med andra ord ohållbart. Amerikaner använder visserligen ännu mer resurser - men "ohållbart" går faktiskt inte att komparera. Antingen lever man hållbart eller så gör man det inte. Vi lever ohållbart, punkt slut. Det finns bara ett jordklot.

D'oh!

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag