Mays storförlust kan föra Storbritannien närmare EU

Theresa May förlorade tisdagens omröstning om utträdesavtalet med EU med rekordstor marginal.
Foto: PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
EU-vänliga demonstranter utanför parlamentet inför omröstningen på tisdagen.
Foto: JUSTIN NG / RETNA/AVALON.RED B4867

Parlamentets nej kan leda till en lyckligare skilsmässa. EU borde öppna stora famnen för britterna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

“No”. På tisdagskvällen sa de brittiska parlamentarikerna som väntat nej till utträdesavtalet med EU.

Fram till nyligen framstod det utfallet som en katastrof. Nu är känslan snarare att omröstningen i underhuset kanske kan leda till en bättre brexit.  

Visst finns fortfarande en risk att Storbritannien lämnar unionen utan avtal den 29 mars, med allt vad det kan innebära av varubrist och återupprättade gränskontroller på Irland. Men i och med att parlamentet har börjat ta kontroll över Brexit-processen har den faran minskat. Få parlamentariker vill krascha ut ur EU.

Oklar framtid för brexit

Hur vägen framåt ser ut är oklart. Theresa May lär försöka driva igenom sitt avtal ännu en gång, troligen med nya symboliska eftergifter från Bryssel och det tysta hotet om ett oordnat utträde.

Andra - bland dem de skotska nationalisterna - när drömmar om en andra folkomröstning. Man kan argumentera för att britterna har en bättre förståelse av vad brexit skulle innebära i dag än vad man hade 2016. Och sett från vår sida kanalen vore det bästa förstås om Storbritannien stannar i unionen. Men det finns faror med en ny folkomröstning. Risken är uppenbar att det kan leda till mer av populism och politikerförakt.

Chanserna har samtidigt ökat för en lösning där Storbritannien får en närmare relation till EU i framtiden, exempelvis genom att stanna kvar i tullunionen. 

Renläriga brexitörer invänder att det begränsar Storbritanniens frihet på ett oacceptabelt sätt, speciellt på handelsområdet. Men folkomröstningen gav faktiskt inget svar på hur landets framtida relation med EU skulle se ut. 

Löftena från leave-kampanjen om att Storbritanniens handel skulle blomstra så fort man slipper EU-oket har dessutom visat sig vara falska. Intresset från andra länder för att teckna frihandelsavtal med britterna har varit lågt. Och inte ens framtida avtal med viktiga länder som USA, Indien och Kina skulle väga upp för den minskade handeln med EU, enligt en rapport från det brittiska finansdepartementet. 

Theresa May har begått misstag

För premiärminister Theresa May är parlamentets beslut förstås ett svårt nederlag. Förlusten var den största i parlamentet i modern historia. Frågan är om hon ens kommer att kunna sitta kvar för att slutföra Storbritanniens EU-utträde.

Det är sant att May har haft en otacksam uppgift. Någon planering för vad som behövde göras om britterna röstade ja till att lämna EU tog hennes företrädare exempelvis aldrig fram. 

Men genom sina oförenliga krav i förhandlingarna har May också bidragit till den svåra situation som Storbritannien nu befinner sig i. Att lämna EU samtidigt som man behåller de stora fördelarna med medlemskap och håller den irländska gränsen helt öppen, var aldrig realistiskt.

De vore en välgärning om nästa steg nu blir att Storbritannien söker en närmare relation till EU. Om britterna vill förhandla igen borde EU öppna stora famnen.


Läs också: Theresa May borde lära av fotbollslandslaget


I Ledarsnack varnar EU-experten Ylva Nilsson för att Sverige har en lika felaktig självbild som Storbritannien i EU-sammanhang. Intervjun finns också som textversion och podd.