Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Måtte homohatet i Polen straffa sig

Polens president tycker homosexualitet är värre än kommunism.

Polens ärkekonservativa regering försöker klamra sig fast vid makten genom att hetsa mot homosexuella. Förhoppningsvis får det motsatt effekt. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Presidentvalet i Polen nästa söndag har svällt till en infekterad kamp mellan liberaler och kulturkonservativa enligt ungefär samma mönster som numera i västvärlden i stort.

Valet skulle egentligen ägt rum i maj, men sköts upp på grund av corona. Det har missgynnat den sittande presidenten Andrzej Duda. Han sågs länge som ohotad, framför allt för att väljarna slöt upp bakom regeringspartiet Lag och Rättvisa i pandemins inledningsfas.

Men de senaste veckorna har oppositionen rusat i mätningarna, mycket tack vare sista-minuten-värvningen av Warszawa-borgmästaren Rafał Trzaskowski. Med svenska mått är han att betrakta som ett slags liberal moderat. 

Mest troligt är att Trzaskowski tvingar fram en andra och avgörande omgång. Dudas chanser skulle sannolikt minska drastiskt om den rätt splittrade oppositionen samlade sig bakom en enskild kandidat. 

Lag och Rättvisa har svarat genom att gå i öppet kulturkrig, lite som Donald Trump inför höstens val i USA. Eftersom flyktingströmmarna sinat sedan 2015 har man i stället riktat in sig på homosexuella.

De har länge pekats ut som ett existentiellt hot mot polska värderingar, men de senaste veckorna har retoriken skruvats upp till max. Homosexualitet målas ut som ett slags konspiratorisk idéströmning. Enligt den polske presidenten är den värre än kommunismen. På vissa håll har ”hbtq-fria zoner” upprättats, medan Trzaskowski hängs ut som en ”fanatisk anhängare av hbtq-ideologin”.

Det finns en mylla för den sortens utspel, men inte lika djup som det ofta påstås.

Det finns en mylla för den sortens utspel, men inte lika djup som det ofta påstås. Lag och Rättvisas anhängare är (i likhet med Donald Trumps) mycket lojala men ganska få. Totalt handlar det om ungefär en tredjedel av befolkningen. 

Bland polackerna i gemen stöder sex av tio partnerskap för samkönade par. Prideparader ordnades förra året i ungefär 30 städer, där oppositionen oftast styr. I Warszawa deltog runt 50 000 människor. 

Det växande stödet för homosexuellas rättigheter är förmodligen den största och viktigaste opinionsförändringen i världen de senaste 15-20 åren. Det finns ingen anledning att tro Polen är särskilt annorlunda. Förhoppningsvis straffar sig Lag och Rättvisas skamlösa retorik redan på söndag.

Det skulle med lite tur bli början på slutet för en regering som politiserat domstolsväsendet och gjort public service till maktens lojala hejaklack. Trzaskowski skulle i princip kunna sätta punkt för den utvecklingen. Lag och Rättvisa saknar nämligen mandat i sejmen för att åsidosätta presidentens vetorätt. 

Det vore en välkommen seger för Polen, EU och inte minst alla homosexuella som regeringen gjort till brickor i ett rått politiskt spel.