Våldet har blivit vardagsmat. Människors liv och hälsa hotas när poliser, brandmän och ambulanspersonal inte kan göra sitt jobb. Foto: Mikael Sjöberg
Våldet har blivit vardagsmat. Människors liv och hälsa hotas när poliser, brandmän och ambulanspersonal inte kan göra sitt jobb. Foto: Mikael Sjöberg

Måste bli tuffare tag mot våld mot blåljus

Publicerad

Det måste bli hårdare straff för den som angriper blåljuspersonal - poliser, brandmän och ambulanssjukvårdare.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I lördagskväll ryckte en ambulans ut till Tensta i västra Stockholm. Samtidigt som ambulanspersonalen befann sig i patientens lägenhet vandaliserades ambulansen. Den gick inte att köra. Patienten blev i stället tvungen att åka färdtjänst till sjukhuset.

Tänk om det i stället hade varit någon av vandalernas farmor eller farfar som hade drabbats av allvarliga hjärtproblem? Nej, så långt tänkte inte dessa sabotörer.

Skillnaden mellan liv och död är inte bara att en ambulans kommer i tid, utan också att den och livsuppehållande utrustning kan användas.

Under lördagskvällen sattes också en polisbil i brand i Stockholmsområdet. Polisen hade beordrats till ett uppdrag i Östberga och precis som i fallet med ambulansen så var polisbilen förstörd när de kom ut ifrån den aktuella lägenheten.

Skillnaden mellan liv och död kan vara att poliser hinner ingripa vid en hustrumisshandel. Poliser ska inte behöva tveka huruvida de verkligen kan lämna bilen.

Detta var en kort, men allvarlig sammanfattning av verkligheten för poliser och ambulanspersonal under en lördagskväll, februari 2016, i Stockholmsområdet.

 

Våld, hot och angrepp på fordon är tyvärr vardagsmat för blåljuspersonal på många andra platser i Sverige. Och det mesta av denna sorts kriminalitet uppstår i det som kallas utanförskapsområden. Det går inte heller att generalisera: Några förorter är betydligt mer drabbade än andra.

2014 publicerade Rikskriminalpolisen en uppmärksammad rapport där man identifierade 55 områden i Sverige med utbredd laglöshet. En slutsats var:

"Polisens svårigheter med att stävja de nämnda problemen kan vara en bidragande faktor till att allmänheten i flera fall uppfattar det som att det är de kriminella som styr i områdena."

Oförmågan att ingripa är ett svek mot förortens alla skötsamma medborgare.

 

Sedan 1 januari 2015 har Sverige en ny polisorganisation där det ska satsas på "områdespoliser." Den polisiära närvaron i de områden där blåljuspersonalen attackeras ökar.

Det är en efterlängtad satsning som har dröjt alldeles för länge. Ansvaret för detta politiska misslyckande har såväl Beatrice Ask (M) som tidigare socialdemokratiska justitieministrar.

Men omorganisationen har spätt på missnöjet bland många poliser. Hur ledningen i Polismyndigheten, inklusive Dan Eliasson, lyckas genomföra reformen påverkar också antalet brinnande polisbilar och saboterade ambulanser.

Inrikesminister Anders Ygeman utesluter inte att en lagändring kan bli nödvändig. Det är klokt.

Attackerna mot blåljuspersonalen drabbar de boende, deras trygghet och förtroende för rättsstaten. Människors liv och hälsa hotas när poliser, brandmän och ambulanspersonal inte kan göra sitt jobb. Det är ett starkt argument för tuffare påföljder.

Men om polisen inte lyckas gripa dessa vandaler blir varje lagändring ännu ett politiskt slag i luften.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag