Massavlyssning är bra – när andra gör det åt oss

Inrikesminister Mikael Damberg (S) solar sig gärna i glansen av internationella polisoperationer.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Chefen för polisens underrättelsetjänst, Linda Staaf, berättade om den svenska delen av operationen som går under namnet Trojan Shield.
Foto: JERRY LAMPEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sverige sticker ut i Europa när det gäller skjutvapenvåldet.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är uppenbart att Sverige har blivit en stormakt i gängkriminalitet. Då måste vi också bli en stormakt i brottsbekämpning. I längden kan vi inte förlita oss på att USA, Frankrike, Danmark med flera ska lösa situationen åt oss.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det beskrivs som den största insatsen hittills mot den organiserade brottsligheten. I Sverige har 155 personer gripits och ett tiotal mord uppges ha förhindrats. 

Tillslaget ingår i en global operation som går under namnet Trojan Shield. Tillvägagångssättet är lika fräckt som briljant. Amerikanska FBI skapade i största hemlighet en krypterad plattform kallad Anom och fick genom infiltration kriminella över hela världen att använda den i tron att den var säker.

I själva verket övervakades allt av FBI, som har kunnat följa hur över 200 kriminella nätverk över hela världen planerar och koordinerar sin brottslighet. 

Tidigt stod det klart att Sverige stack ut som ett av länderna med flest användare. Svensk polis har valt ut 600 användarkonton vars konversationer man sedan har kunnat följa. 

Anom är den senaste i raden av krypterade plattformar som de kriminella har avslöjats på. Förra året knäckte fransk polis Encrochat, vilket hittills har resulterat i att över 200 fängelseår har dömts ut för svensk del. Därefter röjdes appen Sky ECC, vars potential bedöms vara minst lika stor.

Vi har för få poliser, hårt pressade åklagare, överbelastade domstolar, ett underdimensionerat forensiskt center (NFC) och köer till Kriminalvården.

Dessa genombrott är fantastiska nyheter för svensk del. Som Brå-rapporten visade nyligen har Sverige en synnerligen allvarlig utveckling när det gäller skjutvapenvåldet, som går på tvärs mot resten av Europa. Vi behöver all hjälp vi kan få av omvärlden för att få bukt med problemen.

Och med en alltmer gränslös kriminalitet måste också polisarbetet internationaliseras. Alltifrån gängkriminella till stöldligor måste i högre grad bekämpas gemensamt av likasinnade länder. 

Men precis som när det gäller försvaret måste varje land också bygga upp en egen förmåga. För svensk del är det uppenbart att rättsväsendet inte är rustat för att möta den aktuella problembilden.

Vi har för få poliser, hårt pressade åklagare, överbelastade domstolar, ett underdimensionerat forensiskt center (NFC) och köer till Kriminalvården. Brottsbekämpande myndigheter har inte heller fått tillgång de verktyg som de behöver.

Varför är det toppen när svensk polis via FBI och franska kollegor kan massavlyssna kriminella, men fel om det skulle ske i Sverige? Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger förvisso att han inte utesluter någonting, men faktum är att den rödgröna regeringen inte ens vill låta utreda saken.

Regeringen måste ta sig samman och fatta de nödvändiga besluten. Rättsväsendets olika delar måste få de resurser som krävs; det måste bli stopp för allt dumsnålande. Pröva möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands när cellerna nu fylls på med gängkriminella.

Ge polisen fler befogenheter och höj dess tekniska förmåga, såsom avlyssning i förebyggande syfte, ökade möjligheter att använda ansiktsigenkänning och annan biometri, sekretesslättnader, utökad datalagring med mera.

Att hylla polisiära metoder när andra länder använder dem, men förneka svensk polis samma möjligheter, skorrar falskt.