Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märta Stenevi kan leda MP ut ur riksdagen

Det är inte lätt att hantera högtidliga tillfällen i pandemins tid. Nya språkröret Märta Stenevi och det ärrade, bostadsminister Per Bolund.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgående språkröret, Isabella Lövin, gratulerar.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin under sin avtackning i riksdagen. Är numera folkskollärare.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/MEDIABILD
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Svensson Smith, tidigare riksdagsledamot (MP), numera oppositionsråd i Lund.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Märta Stenevi talade mycket om sociala frågor i sitt installationstal. Det vore bättre om partiet fokuserade på att vara riksdagens starka gröna röst.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Märta Stenevi fnissade ikapp med bostadsminister Per Bolund när det stod klart att hon hade valts till nytt språkrör för Miljöpartiet. Det är lite knepigt med de högtidliga formerna i smittskyddets tid.

Stenevi fick mer än hälften av kongressombudens 265 röster. Ett tydligt mandat, alltså, men hur ska hon förvalta det?

I sitt installationstal talade hon om klimat och miljö, men inte på bekostnad av sociala frågor: barnfattigdom, jämlikhet, segregation, rasism och kvinnoförtryck. 

Några tecken på att Märta Stenevi vill koncentrera partiet på klimat och miljö i stället för att fortsätta att bredda det syntes inte till. Hon sade tvärtom att Miljöpartiet ska ”gå till val som motpol till nationalismen”. 

Det finns bara ett sätt att vända trenden: att vårda MP:s ”guldägg” – förtroendet i miljöfrågor.

Det gick förstås hem inom den den partiflank som Gustav Fridolin tillhör: Det är bara borgerliga ledarsidor som vill att vi ska fokusera på klimat och miljö, sade ex-språkröret skrattande under SVT:s valbevakning. 

Men det stämmer inte. Debatten om MP:s vägval förs även inom partiet. I veckan skrev exempelvis en rad miljöpartister, anförda av förra riksdagsledamoten Karin Svensson Smith, om de extrema väderhändelser som nu avlöser varandra; om hur mänskligheten håller på att såga av den gren man sitter på. Behovet av grön politik har aldrig varit större. 

Men samtidigt som ”gröna partier i Tyskland, Österrike och flera andra länder har vuxit i takt med att Greta Thunberg-rörelsen har spridit sig över världen” sjunker Miljöpartiets siffror, konstaterar de i Göteborgs-Posten. Det finns bara ett sätt att vända trenden: att vårda MP:s ”guldägg” – förtroendet i miljöfrågor – och sluta att lägga krut på sociala frågor och jämlikhet. 

Deras oro är befogad. I senaste valet nedprioriterade MP miljön, förlorade nästan fyra av tio väljare och blev riksdagens minsta parti. 

Nu ligger Miljöpartiet under riksdagsspärren, föga förvånande.

Visserligen brukar regeringspartier – inte minst de små – förlora röster, men juli månad 2018 var den varmaste på 260 år. Aldrig hade Sverige haft så många dagar med temperaturer över 30 grader och följden blev överdödlighet. Mest led de äldre, små barn, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning.

En påminnelse om hur klimatpolitik i sig är kopplat sociala frågor.

Nu ligger Miljöpartiet under riksdagsspärren, föga förvånande. Vid sidan av pandemin är det brottslighet och integration som engagerar väljarna. Där har MP noll och intet att tillföra. I stället slåss man med näbbar och klor för en exempellöst generös migrationspolitik.

Fortsätter man att agera som en tunn och ungdomsförbundig S-V-C-komposit lär utförslöpan fortsätta, med all rätt. Om man i stället fokuserar på miljö och klimat är överlevnadschanserna bättre. 

Det vore också bra för Sverige. Att riksdagen behöver en stark grön röst är solklart.