Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marita Ulvskog (S) skämmer ut sitt parti

Envis EU-motståndare. Det absolut bästa S kan erbjuda väljarna i EU-parlamentet är en envis EU-motståndare i Marita Ulvskog.
Foto: Jens L'Estrade

Plötsligt brast det för Marita Ulvskog i debatten med Gunnar Hökmark. "Jävla skithög" sade hon i Aftonbladets webb-tv. Sådana här incidenter får allianspolitiker att skutta av skadeglädje och ge Ulvskog epitetet "alliansens bästa valarbetare."

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Men det anmärkningsvärda är inte de förflugna ord som kom över Ulvskog läppar i en hetsig debatt. Det allvarliga är att Socialdemokraterna inte tar EU-valet på fullt allvar.


Här fanns alla möjligheter för Stefan Löfven att låta ett politiskt framtidslöfte toppa valsedeln; en person som faktiskt ser möjligheterna med EU och inte profilerar sig som en bitter och sur nej-sägare. I SVT:s Toppkandidaterna förklarade Ulvskog uppriktigt att hon skulle rösta nej till EU-medlemskap om det hade varit val i dag.


Medan Hökmark stämplas som gammelmoderat representerar Ulvskog den K-märkta generation av S-politiker som nådde sin ideologiska all time high när partiet skulle frälsa nationen med löntagarfonder under tidigt 1980-tal. Här aspirerar Stefan Löfven på att efter riksdagsvalet i höst kunna företräda Sverige på EU:s toppmöten och det absolut bästa S kan erbjuda väljarna i EU-parlamentet är en envis EU-motståndare.


Dessutom tillhör Ulvskog den sortens politiker som i pressade situationer väljer att slira på sanningen. Hon har påstått att den S-regering hon satt i 2004 var emot särskilda övergångsregler för de åtta östländer som då blev EU-medlemmar, medan Moderaterna förespråkade dessa övergångsregler. Sanningen är att det förhöll sig tvärtom. M sade nej.

Det riktigt pinsamma är att det var statsrådet Marita Ulvskog som i egen hög person undertecknande regeringens skrivelse (2003/04:119) om att letter och polacker som nya EU-medborgare skulle avkrävas ett arbetstillstånd för att få jobba i Sverige. Så blev det inte.

Men ambitionen är precis densamma i EU-val-rörelsen 2014. Nya jobbmurar ska byggas runt Sverige, fast nu kallas det inte övergångsregler utan ett socialt protokoll.


Vad som fick Ulvskog att koka över i debatten var när Hökmark sade: "Du får välja mellan den tyska ekonomiska politiken som ger vikande arbetslöshet eller den franska socialistiska politiken som ger växande arbetslöshet."

I går kom ännu ett tungt besluts-underlag för detta val. Tyskland placerar sig på plats 6 när den schweiziska handelshögskolan IMD rankar världens mest konkurrenskraftiga länder. Och Frankrike? Jo, socialisten Hollandes nation återfinns först på plats 27.


Och tänka sig: Sverige är fortfarande bäst i hela EU-klassen med en femteplacering! Det kan möjligen komma som en överraskning för den som lyssnat lite för mycket på alla varningar från Ulvskog och Löfven om nationens förestående undergång.

Sveriges goda resultat i olika ekonomiska rankningar är något som måste försvaras med en tillväxtorienterad och klimatsmart politik. Det gör vi bäst i nära samarbete med EU.

Det gör vi definitivt inte med Löfvens motsvarighet till förra valrörelsens S-butler i tunnelbanan: "Innovationskatapulten". Eller är det den som ska kasta ut Ulvskog?