Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Margot Wallström ger hyckleriet ett ansikte

Publicerad

Utrikesministern låtsas vara en kvinna av folket när hon smiter förbi bostadskön.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skandalerna inom svensk arbetarrörelse är lika regelbundet återkommande som väderfenomenet El Nino. Mellan vart tredje och femte år kommer nya skandaler om facktoppar som super på medlemmarnas bekostnad och S-adel som smiter förbi bostadskön.

I veckan har Aftonbladet föredömligt granskat miljonrullningen och spritnotorna i fackförbundet Kommunal, vilket fick kassören Anders Bergström att avgå och utlösa sin tvåmiljonersfallskärm.

Men skandalen rullar vidare. På fredagen avslöjade Aftonbladet hur toppar inom fackföreningsrörelsen och socialdemokratin fått hyreskontrakt på paradvåningar i centrala Stockholm.

Bland dem som fått attraktiva hyreskontrakt via stiftelser och bolag som kontrolleras av Kommunal finns ordföranden Annelie Nordström, vice LO-ordförande Tobias Baudin och Anders Johansson, tidigare i partistyrelsen och numera vd för Socialdemokraternas spelbolag.

Den sistnämnda försöker bara 1,5 år efter inflytt dessutom byta sin vindsvåning mot en blivande bostadsrätt för att kunna tjäna en hacka.

Kommunal försvarar sig med att man behöver kunna erbjuda lägenheter för att kunna rekrytera medarbetare till Stockholm. Men trots det har anställda som redan haft bostad i Stockholm fått hyreskontrakt.

Några lägenheter har Kommunal inte lämnat till bostadsförmedlingen på över 15 år, trots att Fastighetsägarna i Stockholm rekommenderar att hälften av lägenheterna ska lämnas dit.

Formellt har inga regler brutits. Men det krävs ändå mörkt tonade solglasögon för att man ska kunna stå ut med hyckleriet.

För Socialdemokraterna och arbetarrörelsen är ju den främsta försvararen av hyresregleringen. Det system som gör att det krävs flera decennier i bostadskön för att kunna hyra en central bostad, som gör att företag inte kan rekrytera medarbetare till Stockholm och som till och med fått kommunernas socialkontor att kapitulera och betala för svartkontrakt.

Att S-topparna benhårt försvarar systemet trots dess katastrofala följder blir plötsligt mer förståeligt. De slipper ju att bekymra sig över bostadsbristen. Det är bara att prata med Annelie Nordström på Kommunal om man behöver ett kontrakt.

Så gjorde Margot Wallström, S, när hon behövde en lägenhet i Stockholm. På fredagen försökte utrikesministern undvika att dras in i skandalen genom att gå till attack - mot Kommunal.

Wallström säger sig vara "arg" och "besviken" på den ordförande som lät henne gå förbi bostadskön. Nordström hade ju lovat att fackförbundet lämnade andra lägenheter till förmedlingen, vilket är fel.

Men krishanteringen stannar inte där. Wallström försöker också göra sig till en kvinna av folket. Att hon överhuvudtaget använde sina partikontakter för att få ett hyreskontrakt beror på att hon är en - lantis.

"Vi som inte är stockholmare är ju ibland beroende av att ha det så," sa Margot Wallström till Expressen.

Ursäkta, men vilka "vi" är det Margot Wallström egentligen syftar på? Wallström tjänade enligt DI:s beräkningar 23,5 miljoner kronor netto under sina år som EU-kommissionär. En lön som hon till skillnad från partikamraterna i EU-parlamentet valde att inte betala svensk skatt för. Därtill har hon en fet EU-pension. Därefter har hon bland annat haft ett välavlönat uppdrag åt Postkodlotteriet.

Numera tjänar hon 127 000 kronor i månaden som utrikesminister. Ändå låtsas Wallström alltså som att hon möter samma bostadsbekymmer som vanliga människor som försöker flytta till jobben i Stockholm.

Hon försöker väcka vårt medlidande och vår förståelse genom att låtsas som att hon är ett offer för den svåra bostadssituation som hennes eget parti har skapat. Som om hon inte närsomhelst skulle kunna kliva in på ett mäklarkontor och lägga några av EU-miljonerna på en bostadsrätt.

Det är ett hyckleri som kräver svets-visir.

 

Läs också:

Lort-Sverige har kommit tillbaka

 

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag