Det är klart att en värld utan kärnvapen vore önskvärd. Men när Kim Jong-Un rustar upp sina kärnvapen kan inte en demokrati som USA rusta ned. Foto: WONG MAYE-E/AP/TT, KCNA / EPA / TT /, LISA MATTISSON/EXP
Det är klart att en värld utan kärnvapen vore önskvärd. Men när Kim Jong-Un rustar upp sina kärnvapen kan inte en demokrati som USA rusta ned. Foto: WONG MAYE-E/AP/TT, KCNA / EPA / TT /, LISA MATTISSON/EXP

Margot Wallström är naiv om kärnvapen

Publicerad

Nordkoreas nya missiltest visar hur världsfrånvänt utrikesministern agerar. Sverige borde inte skriva under konventionen om förbud mot kärnvapen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

År 2010 gick Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans till val med krav på att USA skulle avveckla alla sina kärnvapen och alla militärbaser utanför landets gränser.

Att experter varnade för kraftigt ökad instabilitet i världen om amerikanerna drog sig tillbaka spelade ingen roll. Vid en rödgrön valvinst hade statsminister Mona Sahlin krävt att USA skulle lämna sina militärbaser i länder som Sydkorea och Japan.

Med den nuvarande regeringen glömmer man stundtals detta halsbrytande naiva stråk som löper genom rödgrön utrikes- och säkerhetspolitik.

Försvarsminister Peter Hultqvist har strävsamt stärkt den svenska försvarsförmågan. Anslagen höjs, värdlandsavtalet med Nato har godkänts och Sverige gick vid halvårsskiftet med i elitstyrkan Joint Expeditionary Force.

Margot Wallström förordar nedrustning

Men naiviteten har inte försvunnit. Samtidigt som Sverige lägger miljarder på inköp av stridsflygplan, u-båtar och luftvärnssystem åker utrikesminister Margot Wallström världen runt och förespråkar nedrustning.

Ett av favoritprojekten är konventionen om förbud mot kärnvapen. Sverige var ett av de 122 länder som röstade för konventionen i FN i somras.

Här är Margot Wallströms vänner. Länderna i blått röstade ja till konventionen om förbud mot kärnvapen.Foto: By Karte: NordNordWest, Lizenz: Creative Commons by-sa-3.0 de, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60750597

Det kan låta som imponerande många, men få europeiska länder och inget av kärnvapenländerna finns bland ja-sägarna. Att det bara är länder utan kärnvapen som vill förbjuda dem förtar dock inte Margot Wallströms optimism.

"Att konventionen nu stärker normen mot användning och innehav av kärnvapen är ett viktigt steg framåt," skrev hon i Svenska Dagbladet i fredags.

Normen är dock inte starkare än att Nordkorea på tisdagen för första gången sedan 2009 sköt en robot över Japan. Budskapet är tydligt. Den nordkoreanska regimen har inte bara kärnvapen, den har också teknik för att sprida dem över världen.

Händelsen visar hur världsfrånvänd Margot Wallströms inställning är. Det är klart att en värld utan detta fruktansvärda massförstörelsevapen vore önskvärd. Men när Kim Jong-Un rustar upp sina kärnvapen kan inte en demokrati som USA rusta ned.

Konventionen slår mot demokratier

Risken med avtalet är att den bara slår mot demokratiska länders kärnvapeninnehav. Konventionen saknar nämligen mekanismer för hur kärnvapen ska avskaffas rent praktiskt, i stället lutar man sig tungt på opinionsbildning och förändrade normer, vilket förstås bara kan ha någon egentlig effekt i demokratier.

För svensk del skulle ratificering av konventionen dessutom omöjliggöra ett medlemskap i Nato för lång tid framöver. Finland nobbar konventionen av den anledningen. Kritiker varnar rentav för att det kan försvåra Sveriges samarbete med försvarsalliansen.

För att Sverige slutgiltigt ska ratificera konventionen krävs dock att minst ett parti utöver S, MP och V stöttar förslaget i riksdagen. Att de rödgröna inte drar sig för att underminera den militärmakt som Sverige har litat till för sitt försvar sedan andra världskriget är knappast förvånande. Men måtte övriga partier rösta nej.

 

Läs också:

Hur smutsig är den svenska FN-kampanjen?

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag