Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mardrömmen är över – tack för det, Amerika!

Expressens Johan Eriksson rapporterar om Joe Bidens seger från Delaware.
Under Trumps tid i Vita huset har politiken spårat ur på ett sätt som saknar motstycke i modern tid. Tack och lov är det snart över.
Foto: ADAM SCHULTZ / BIDEN FOR PRESIDENT/POLARIS POLARIS IMAGES
Under Trumps tid i Vita huset har politiken spårat ur på ett sätt som saknar motstycke i modern tid. Tack och lov är det snart över.
Foto: GRIPAS YURI/ABACA / STELLA PICTURES/GRIPAS YURI/ABACA

USA:s blivande president Joe Biden har kvaliteterna som krävs för att ena folket och återupprätta landets anseende i världen. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter fyra dagars drama kan världen andas ut: USA:s nästa president heter verkligen Joe Biden. 

Det står klart efter att en rad ledande tv-kanaler utropat Biden till segrare på lördagseftermiddagen svensk tid. 

Visst, inget är egentligen formellt klart förrän kongressen godkänner valresultatet i januari. Och nej, Donald Trump kommer av allt att döma inte att erkänna sig besegrad i första taget. Förmodligen väntar veckor av juridiska strider och krav på omräkning i flera delstater, kanske till och med oroligheter på gatorna. 

Men resultatet är otvetydigt: Joe Biden är på väg att ta hem över 300 av elektorsrösterna mot Donald Trumps 225. Det gör det i princip omöjligt för presidenten att ändra utgången på konstgjord väg, då måste han få resultaten annullerade i åtminstone tre stater. 

Det är en enorm lättnad. Inget mer gormande, mobbande och uppviglande mot demokratiska motståndare, åtminstone inte från Ovala rummet. 

Inget mer gullande med despoter som Rysslands Putin och Turkiets Erdogan. Och framför allt: inga fler hialösa lögner om alltifrån publikstorleken på de egna kampanjtillställningarna till prognoserna för den historiskt dödliga pandemin. 

Man kan så klart invända att det var coronan som fällde avgörandet genom att kasta om förutsättningarna på ett sätt som ingen kunnat förutse. Eller att 67 miljoner amerikaner röstade på Trump oavsett. Å andra sidan förlorade den självutnämnde populisten ”folkrösten” för andra gången i följd. Och vad som hade hänt om viruset aldrig sluppit ut från Wuhan vet ingen.

Det enda som kan sägas med säkerhet om tisdagens val, är att det var en folkomröstning om Donald Trump och därmed i förlängningen om vad USA i fortsättningen ska vara för land. Dessvärre blev det inget tydligt utslag. De flesta av dem som lade sin röst på presidenten dyrkar honom. Majoriteten av de som inte gjorde det skyr honom som pesten. 

Undra på det. Under Trumps snart fyra år i Vita huset har politiken spårat ur på ett sätt som saknar motstycke i modern tid. Polariseringen och fiendskapen mellan demokrater och republikaner är nu så stark att en överväldigande majoritet av amerikanerna räknade med utbrett våld i samband med valet. Det är inte normalt i en stabil demokrati – särskilt inte när presidenten är den som eldar på. 

Någon Barack Obama eller Bill Clinton är Joe Biden inte. Kanske är det hans stora tillgång?

Tur då att den inkommande presidenten är Trumps raka motsats: en centrist som gjorde karriär i senaten på att söka samförstånd över partigränserna, och som inte väcker särskilt starka känslor vare sig för eller emot. 

Det gör honom på många sätt som klippt och skuren för de kommande fyra årens allt överskuggande uppgift: att skruva ner trycket, reparera tilliten mellan partierna och ena landet så gott det går.

Man kan invända att Biden är gammal, ganska oklar och inte speciellt färgstark. Någon Barack Obama eller Bill Clinton är han inte. Men Biden kan senaten som sin egen hand och spelade ofta en avgörande roll i förhandlingar med representanthuset under åren som vicepresident under Obama.

Man kan också invända att den nya presidenten har ett svagt mandat. Demokraterna gick sämre än väntat, särskilt bland väljargrupper som partiet har tagit för givet. De förlorade stolar i representanthuset och förblir av allt att döma i minoritet i senaten. 

Det gör det svårt att driva en agenda, men tvingar samtidigt presidenten att söka samförstånd över partigränserna. Inte minst Demokraternas högljudda vänsterfalang bör inse att partiet saknar stöd att driva politiken i den riktning man vill. 

Oavsett vilken schattering man tillhör finns dock oerhört mycket att glädjas åt i dag. Den mest söndrande presidenten i modern tid försvinner. Joe Biden kommer att regera – och hantera pandemin – som en normal regeringschef. Han kommer att återansluta USA till Parisavtalet och stötta landets marknadsledda omställning till förnybart. 

Förhoppningsvis kan han tillsammans med republikanerna i senaten göra något åt den sjunkande utbildningsnivån och de dysfunktionella socialförsäkringssystemen.

På det internationella planet kommer han att försöka lappa ihop relationerna med traditionella allierade som Tyskland och Bryssel. Han kommer att markera stöd för Nato och internationellt samarbete mer generellt genom att stanna kvar i Världshälsoorganisationen och sluta sabotera för Världshandelsorganisationen. 

Förhoppningsvis upprätthåller han även den hårda linjen mot Kina. 

Det är inga småsaker. Tvärtom är det inget mindre än en återgång till de värderingar, insikter och metoder som gjorde USA stort från början. 

Tack för det, Amerika! 

Hör när CNN:s Wolf Blitzer kommer med det historiska beskedet.