Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö har inte råd att blunda för bidragsfusk

MALMÖ. 343 650 invånare i oktober, en av tre utlandsfödd. I Botkyrka bodde 94 193, 42 procent utlandsfödda men betydligt lägre andel med försörjningsstöd än i Malmö.
S STYR. Det tunga kommunalrådet i Malmö heter Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Foto: PETER KROON / PRESSBILD

Malmö måste sluta vara generösare med försörjningsstöd än andra kommuner.  För alla hårt arbetande malmöiters skull, men också för den allmänna skattemoralen. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Var elfte hushåll i Malmö får ekonomiskt bistånd någon gång under ett år, i Stockholm ett av fyrtio. Andelen med försörjningsstöd i Göteborg ligger mitt emellan.

I fjol summerades socialbidragen i Malmö till över en miljard kronor, långt över budget. Samtidigt fick kommunen fem miljarder från övriga Sverige i utjämningsbidrag.

Om det vore så att Malmö höll en strikt regim för försörjningsstödet hade förmodligen hårt slitande malmöiter och övriga invånare i riket kunnat smälta summan. Men det är precis tvärtom, rapporterar Sydsvenskan. Socialsekreterarna där är rundhäntare än kolleger på andra håll.

Dålig koll på falska fakturor och olovliga kontrakt

Stadsrevisionen i Malmö beslöt i fjol att granska hanteringen. Bättre sent än aldrig, men läsningen är ledsam. Där betalas hyror för folk som olovligen hyr i andra hand, där görs inte systematiskt polisanmälning när man misstänker fusk av olika slag. 

Det kan handla om skenseparationer, svartjobb, oanmälda inneboende, falska kontrakt med hög hyra på papperet.  Beslut om återbetalning av bidrag följs inte upp regelmässigt.

Ovanpå det är alltså tjänstemännen frikostiga. Malmös politiker säger att bidragen till hyra ska följa Försäkringskassans rekommendationer för högsta godtagbara belopp. Revisorerna kollade 1 378 ärenden, 247 familjer hade fått i snitt 1 475 kronor över taket i månaden.

Bidragsmottagarna mer nöjda i Malmö

Inte undra på att Malmöbor med försörjningsstöd var några snäpp mer nöjda än rikssnittet i en brukarundersökning som gjordes 2019.

Om politikerna i Malmö inte ryter i kommer det att fortsätta så. I en studie där socialsekreterare i rikets tre största städer får göra bedömningar av åtta fiktiva fall gör skåningarna de snällaste tolkningarna.

Såväl bifallsgrad som belopp blir högre, i snitt 20 procent mer i Malmö än i Stockholm.

Socialsekreterarna i Malmö måste bli striktare. Men de måste också få stöd av rikspolitiken. Tjänstemännen hävdar att de inte får göra oanmälda hembesök hos någon klient, och inte ens anmälda hos dem som hyr i andra hand utan kontraktshavarens medgivande.

Om deras tolkning stämmer måste lagen ändras. Kontrollmöjligheter är viktigt för tilliten - och lusten att betala - bland skattebetalarna. Men också för de genomhederliga invånare som tvingas använda detta samhällets yttersta skyddsnät. När kontrollen är slapp drabbas också de av misstro.

En bra bit över 4 000 hushåll i Malmö har levt på försörjningsstöd i över tre år. I många fall finns garanterat goda förklaringar.  Men så länge Sverige inte inför ett samlat bidragstak lönar det sig knappt för arbetslösa föräldrar med många barn att börja arbeta. 

Det är demoraliserande: för de vuxna, för deras barn och för allmänheten.

Sverige behöver stärka arbetslinjen och strama åt bidragslinjen i allmänhet - och i synnerhet i Malmö. 


LÄS OCKSÅ:

Vem ska betala om Sverige blir som Malmö?