Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Varför sila plastskedar men svälja konstgräs, MP?

Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: PRODUKTBILD

Plastgräset sprider sig. Inte bara på fotbollsplaner utan även i parker och på skolgårdar. Och också när MP är med och styr. Allt grönt är inte skönt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Säljordet "underhållsfritt" slutade inte locka när den asbesthaltiga eterniten förbjöds 1977. Drömmen att på en gång kunna minska arbetsinsatsen och spara materielkostnad är oemotståndlig.

I dag är det konstgräs som gäller. Det började i norra Sverige med argumentet att fotbollslagen aldrig skulle ha en chans att ta sig till de högsta divisionerna om de inte kunde träna på vettigt underlag under den långa vintern.

Nu får minsta plätt för spontanfotboll plast. Även i snöfattiga Skåne. Vanligt gräs kräver mer skötsel, och det antas vara dyrare. Men då har man ofta glömt återvinnningskostnaden när plasten pajat.

De billiga grusplanerna är snart så få att de kvarvarande bör K-märkas. Ungdomarna gillar inte grus.

Konstgräs på Hipstermecka

Plasttillväxten stannar inte vid fotbollsplanerna. I Stockholm är flera centrala parker täckta av oljebaserade strån. Hösten 2014 plastades Nytorget på Södermalm, vars omgivning kryllar av eko- och kravställande hipsters. Därefter har huvudstadens "gröna oaser", som de kallas i kommunala handlingar, blivit allt konstifikare.

DN rapporterar att 57 416 kvadratmeter parkyta i huvudstaden numera består av konstgräs, en ökning med 75 procent på fyra år. 

Detta har skett medan plastpaniska Miljöpartiet varit med och styrt staden. Ansvaret för stadsmiljön ligger hos det gröna borgarrådet Daniel Helldén. Ändå har plastmattorna brett ut sig.

Grälla gummilekplatser snabbförökas

Detta är inte unikt för Stockholm. MP är med och styr i olika allianser på många håll i landet där förskolor och skolor satsar på konstgräs för att barnen blir mindre geggiga vid utelek och raster. 

Och så har vi alla dessa lekplatser med gummiasfalt. Den ena grällare än den andra. Med fasta redskap som inte inbjuder till egna påhitt. 

Dessa fantasikvävande uterum förökar sig fortare än man hinner säga Teletubbies. Och präglas av samma estetik. 

Gummimattorna säljs in med en annan evig dröm, den om total trygghet. Eller åtminstone bara små skador när barnen far omkull. Förvisso har vanlig asfalt eller betong som underlag lett till onödigt tråkiga följder. Men sand och flis funkar som fallskydd. Och går dessutom bra att leka med. Även om det blir kladdigt när det regnar.

Mikroplasten från lekplatsen hamnar i ån

Plastasfalten släpper dessutom ifrån sig mikroplaster. Pyttebitar från de tio gummilekplatserna i Lomma hamnade i Höje å, enligt en studie vid Lunds universitet. Och större bitar, små nog att andas in eller svälja, släpper vid slitage.

Men vad hör vi miljöpartisterna larma om? Mikroplast i tandkräm, engångsbestick och inte minst plastpåsar. Trots att plastkassar är betydligt miljövänligare än ekologiska tygkassar. Trots att de svenska plastutsläppen till sjö och hav är små och i huvudsak kommer från helt andra källor.

Däcken från trafiken släpper i från sig mest mikroplast. Näst största källa är konstgräset. Där borde Miljöpartiet lägga sin energi. MP försöker göra en del vid upphandlingar, men om partiet vill göra skillnaden måste det också handla om att säga nej. Varför inte börja med att nobba plast och gummi i parker och på lekplatser? 

Det är rent ohållbart att Sverige blir grönare för att konstgräset rullas ut.


Läs också: TOMMY HAMMARSTRÖM: Varning för konstgräs 

Miljöpartier är fortfarande ett aktivistiskt enfrågeparti