Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Vad är nästa steg - Hasse "Henböske"?

Tänk alla ortnamn som måste ändras så att vi kan ta båten till Blå Obebyggd mark, sjunga med Hasse "Henböske" Andersson och njuta av sola i Enstad, skriver Malin Siwe.

Plan- och bygglagen är sexistisk, enligt stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Där talas om byggherrar, när det jämställt borde heta byggaktörer. Vad kan man säga mer än: Herre jösses.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ordreformismen började i Malmö. Där beslöt kommunfullmäktige i juni i fjol att yrkestitlar ska vara könsneutrala, tjänstemannen ska ersättas av en tjänsteperson. 

Uppsala och Sala har följt efter. På borgerligt initiativ ska dessutom tjänstepersonerna i lärdomsstaden ta fram en lathund för ett könsneutralt språk. 

På planavdelningen inom stadsbyggnadskontoret i Stockholm är man redan på god väg. Här är könsneutrala detaljplaner målet. Då kan det inte heta byggherre, även om detta är ett centralt begrepp i plan- och bygglagen. Nej, byggaktör ska det vara.

Fotbollsplaner ska inte längre kallas sju- och elvamanna. Sju- och elvaspelsplan är orden.  Jungfrulig mark - aja, aja baja. Obebyggd mark är den korrekta termen.

"Språket är en del i att upptäcka hur ojämställdheten i staden ser ut. Pratar man i könade termer så riskerar man att exkludera grupper", säger Miriam Nordfors, verksamhetsutvecklare på planavdelningen till mitti.se. 

Ha, ha. Ha! Notera: Nordfors sa "pratar man" och "riskerar man". Man, det kan väl inte gå för sig. En och annan student har fått tipset för sitt uppsatsskrivande att det är "en" som gäller, annars kan läsaren känna sig kränkt.

Två kvinnor har varit talman trots allt

Nu väntar vi bara på att riksdagen ska ansluta sig till ordstormarstyrkan. Nummer två i rangordningen i riket efter kungen är talmannen. En regering med en feministisk utrikespolitik kan väl inte stå ut med att ha med en talman att göra. Talesperson vore ordet om kvinnor inte ska känna sig uteslutna från uppdraget. 

Det är de förstås inte. Ingegerd Troedsson (M) var talman 1991 till 1994 och efterträddes av Birgitta Dahl (S) som satt till 2002. Men en måste kunna lite historia för att veta det, och det om något är ett exkluderande krav. Det är så mycket enklare att säga att talmannen måste vara en man för det hörs på ordet. 

I riksdagen är det dessutom kutym att inleda anförandena med "Fru talman" eller "Herr talman". Förutsätta civilstånd! Än tredje könet! Än den som inte vill könas! I den genusneutrala himlen runt hörnet får det väl bli "Hörru talperson". 

Fast person förresten, det slutar på son - tala om manligt kodat. Individ, talindivid måste det bli.

Tänk alla ortnamn som måste ändras så att vi kan ta båten till Blå Obebyggd mark, sjunga med Hasse "Henböske" Andersson, njuta av sola i Enstad och titta på heliga Elisabeths födelseplats i Aktörsljunga.

Det är lätt att skratta åt den osköna blandningen av kränkthetskultur, bristande ordkunskap och reformistisk nit. Men om majoriteten säger att några synonymer har väl inget dött av - då uppstår problem.

Byggaktör är vem som helst, rörmokare som arkitekt

När lagtexterna reglerar byggherrens ansvar, då kan inte kommunen dilla om byggaktörer. Det uppstår förvirring. Liksom om lagen talar om gode män och tjänstepersonerna skriver om gode individer.

Dessutom finns risken att morgondagens ungdom kommer att tro att tjänstemän just var män eftersom det skedde ett abrupt begreppsbyte till tjänsteperson. 

Språkbruk förändras alltid. Men det görs bäst genom allmänhetens - allenhetens? - vardagsbruk av ord. Inte genom politiska kommissarier.

 

Läs även: 

Tyck gärna, men kalla det inte för forskning 

Ann-Charlotte Marteus: Universitetet kan inte vara ett rosa kuddrum