Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Tvång på hemförsäkring är ingen vuxen lösning

En av tio invandrare saknar hemförsäkring. Det är illa. Men ett obligatorium vore ett olyckligt daddande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Två hyreshus i Landskrona har brunnit i sommar. Bränderna misstänks vara anlagda.

Alla hyresgäster hade inte hemförsäkring. I SVT framträdde paret Faour.

”Vi kan inte språket och hur det svenska systemet fungerar. När vi skrev på kontraktet för lägenheten trodde vi att det ingick hemförsäkring”, sa Ryas Faour.

Kanske är okunskap en förklaring till att var sjunde vuxen som är född utanför Europa, eller i icke-nordiska EU-länder, inte har hemförsäkring.

Eller så kan det bero på ekonomisk prioritering. Eller fatalism.

Eller så kan det bero på ekonomisk prioritering. Eller fatalism. 

Bland svenskfödda är det ovanligt att chansa, 1,5 procent gör det. Mest yngre. Men inte bara.

Ett av brandoffren i Landskrona hade sagt upp sin försäkring för att hon tyckte den var för dyr. Det ångrar Anne-Marie Liljenberg förstås nu. 

SVT frågade som alltid efter en storbrand, hur vore det att göra försäkringen obligatorisk?

”Det vore jättebra”, kommenterade Liljenberg vars lägenhet klarat sig ganska bra, till skillnad från grannens.

De brunna husen tillhör Landskronahem, som inte ställer krav på att hyresgästerna ska ha hemförsäkring. Många kommunala och privata bostadsbolag har det som villkor för att skriva kontrakt. Men därefter kan ju de boende säga upp sin försäkring.

Fastighetsägarna och försäkringsbolag lobbar för obligatorisk försäkring. Den moderate riksdagsmannen Anders Hansson är också för och jämför med den obligatoriska trafikförsäkringen.

Det är att dyka ner i fruktpåsen. Trafikförsäkringen ersätter inte skador på ditt fordon eller grejer du har i det. Du måste ha andra bilförsäkringar.

De stora delarna i hemförsäkringen är just ersättning för egendom, skadad eller stulen. Där ingår också rese-, rätts- och överfallsskydd.

Ansvarsförsäkringen, alltså om du orsakat skada för andra genom att glömma vattnet eller spisen på, är den lilla biten. Men den kan i enstaka oförsäkrade fall leda till livslång skuldsättning.

Att staten ska in och kräva obligatorisk hemförsäkring för att gardera just detta - det är att skapa en ny och ineffektiv byråkrati. 

Och hur obligatorisk trafikförsäkringen än är så är en procent av fordonen, 55 000, ändå oförsäkrade.

Tyvärr tenderar politiker stundtals att betrakta myndiga medborgare inte som vuxna i rummet utan som tonåringar i behov av daddning.

I Stockholms stad kräver Socialdemokraterna att separerade föräldrar ska få faktura på halva förskoleräkningen var.

I Stockholms stad kräver Socialdemokraterna att separerade föräldrar ska få faktura på halva förskoleräkningen var. Som om det skulle leda till färre och inte fler konflikter, förutom oceaner av pappersarbete. 

Så blev det efter 2014 när regeringen Reinfeldt införde att barnbidraget i grundläget alltid skulle delas mellan föräldrar med gemensam vårdnad. Separerade kan söka om det.

När ISF, Inspektionen för socialförsäkringen, utvärderade, blev det en klagomålskatalog. Många ärenden med seg manuell hantering, inte minst med flerbarnstillägg, och nya tvister mellan föräldrar.

Och detta för att i huvudsak sätta in pengar på den bättre avlönade pappans konto. Huvudlöst.

För tillfället uppträder rikspolitiker inte särskilt vuxet. Men låt då medborgarna göra det i stället.