Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Ta bort straffrabatt för unga myndiga

SKRÄCKBILEN. Från bilrutan släpades nio hjälpsamma personer av de två samvetslösa 19-åringarna.Foto: POLISEN

Du får gifta dig vid 18 år. Men anses så omogen att du som brottsling får straffrabatt upp till 21 år. Staten måste städa i åldersröran.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Förra veckan upprördes många över domen i Malmö tingsrätt. Nio personer hade varit snälla och hjälpt männen i jeepen som frågade efter vägen till Malmö. Som tack hölls de fast genom den öppna bilrutan och släpades i asfalten när föraren tryckte gasen i botten.

Påföljden blev blott skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst för mannen vid ratten och för mannen som höll fast de arma offren. Trots att båda var dömda sedan tidigare.

Ilskan riktades mot domarna. Men kritiken bör främst riktas mot riksdagen. Det är politikerna som har bestämt att myndiga människor som ännu inte fyllt 21 år ska få lägre straff med hänvisning till omognad. 

Fängelse för unga bara i särskilda fall

Reduktionsskalan är inte absolut. Men i vanliga fall handlar det om att just straffmyndiga, som fyllt 15 år, får 80 procents rabatt. 18-åringar kan räkna med halva tiden. Misshandelsmännen i Malmö hade fyllt 19 år.

Därför räknade tingsrätten så här. En vuxen hade dömts till inlåsning i nio månader. Med ungdomslindringen blir det sex månader. Men det krävs särskilda skäl för att skicka dömda som inte fyllt 21 år i fängelse. Domstolen fann inte några sådana. 

Det är stolligt. Men ansvaret ligger hos lagstiftaren, Sveriges riksdag.

Regeringen firade Lucia i fjol genom att anta direktiv för en utredning. Utgångspunkten är att slopa straffreduktionen för unga myndiga personer och minska rabatten för dem under 18 år. Bättre sent än aldrig.

Men regeringen bör tänka några varv till på hur de ser på nymyndigas mognad. Om man anses konsekvenstänkande nog att rösta, gifta sig, dricka vin på krogen, ta körkort och stora lån vid 18 års ålder - är det då inte rimligt att man även tar ansvar för sina preventivmedel?

Fria p-piller och gratis tandvård

Det tycker inte de rödgröna. Regeringen har bestämt att landstingen ska dela ut fria p-piller och p-stavar till upp till 21 år. 

Tänderna tror regeringen inte heller att unga vuxna tar ansvar för. Därför är tandvården är fri till och med man fyller 22 år - gränsen höjs till 23 nästa år. Mellan 22 och 29 år är det statliga tandvårdsbidraget 600 kronor per skalle från 1 april, dubbelt så högt som för äldre medelålders.

Politikerna i rödgröna Västra Götaland anser att invånarna där mognar ännu senare. Där är tandvården fri till och med året man fyller 25. Och p-medel kostar max 100 kronor om året fram till samma födelsedag. Borgerliga Sollentuna har ungdomsbostäder upp till 30 år.

Dags att höja myndighetsåldern rejält?

Statlig daddning av 29-åringar för att de inte kan ta ansvar för sig själva? Det går att argumentera för att infantilisering av Sverige nått en sådan rekordnivå att detta är nödvändigt. I så fall är det dags att diskutera att höja myndighetsåldern. Rejält. 

Regeringen Löfven argumenterar för att unga, myndiga kriminella måste ta den fulla följden av sina handlingar. Jag är helt med på den linjen.

Då bör det få följder får övrig politik.

Det är en sak att privata företag lockar unga vuxna med ungdomsrabatter. Men staten och kommunerna måste ha en genomtänkt syn på när medborgarna betraktas som jämlika myndiga.

Den som inte får straffrabatt bör rimligen inte heller få vårdrabatt. 

 

Läs även: 

Även unga kriminella måste kunna stoppas

Gratis sjukvård en lättfärdig idé