Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Sverige är galet bidragsberoende

Appen med budskapet "Ta makten över dina vänners dejtingliv" har fått 264 000 kronor i statligt stöd. Läskigt på alla sätt.
Hemsidan från para-ihop-dina-vänner-företaget Youviame. Har fått 264 000 kronor i bidrag från statliga Vinnova.

Säger du med ogenerad lätthet möjliggörare, normkritik, social innovation och cirkulär ekonomi i ett andetag? Då är de skattebetalda projektpengarna nästan dina. Tyvärr. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Politiker vill så gärna vara med och ta åt sig äran av andras framgångar.

Därför har vi en svensk och europeisk bidragsbyråkrati som åtminstone kostar en miljard kronor om året att administrera. Bara i Sverige. Jordbruksstöden oräknade.

Näringslivsmyndigheten Vinnova delar ut nästan tre miljarder kronor om året till stort som smått. Det kostar 300 miljoner att göra. Sedan krävs det arbetstid hos ansökarna, både hos den tredjedel som får stöd och dem som blir utan.

Bjässar som ABB, Scania och Volvo är briljanta blankettifyllare för stora och små summor. ABB har bland annat fått 24 miljoner kronor för "Industrial Internet of Things" och 296 000 kronor för "Mycket tillförlitlig och låg latens kommunikation för industriell digitalisering".

Vill styra upp kompisars kärleksliv på nätet

Också pinfärska företag med verksamhet på idéstadiet kan få pengar. Youviame i Stockholm har fått 264 000 kronor för att utveckla appen med budskapet "Ta makten över dina vänners dejtingliv". (Låter som ett mardrömsscenario.) 

I Göteborg utvecklas en liknande app - Wink. Också för dejting via gemensamma vänner. Men de grundarna återfinns inte i Vinnovas bidragskatalog. Kanske har de, som de flesta företagare varken haft lust eller ork att lägga tid på ansökningar. Eller att gå på heldagskurs i bidragssökning hos Vinnova. 

En mycket stor del av innovationsbidragen hamnar inte alls hos företag utan hos andra statliga myndigheter, högskolor och kommuner. 

Jo, det finns bidrag att söka för att planera bidragsansökan

Tillväxtverket delar ut drygt en miljard kronor i EU-projekt om året. En del av pengarna har sökts av Energimyndigheten som i sin tur delar ut dem till företag och offentliga verksamheter. Efter ansökan förstås. Energimyndigheten delar totalt ut två miljarder om året. Bland annat kan man ansöka om planeringsbidrag för ansökan om att vara med i EU-program. Sug på den.

ESF-rådet, också EU-pengar, har knappt en miljard om året att sprida ut på arbetsmarknads- och utbildningsprojekt. Och det finns fler offentliga myndigheter som delar ut bidrag. Det handlar sällan om snillrika projekt som skapar varaktiga jobb eller effektiviserar verksamheten. 

Pengarna går till dem som fyller i flest av politikernas favoritord för tillfället. De gamla vanliga: jämställdhet, mångfald, hållbarhet, integration och tillgänglighet. Och de nya: möjliggörande, genus, normkritik, digitalisering och social innovation.

Varför ideell grannsamverkan när man kan få bidrag?

Allra bäst är det om tiggarna också trycker in "cirkulär ekonomi". Det betyder återanvändning. Sådant sysslar Facebookgruppen "Bagis!" med. Där tar folk kontakt för att låna grejer och byta tjänster med varandra. Det civila samhället i sin prydno.

Men nu får de ideellt samverkande grannarna i stockholmsstadsdelen konkurrens.  Av Vinnovastödda nätplattformen LocalLife, som också ska knyta ihop grannarna i området genom "Bagarmossen Resilience Centre". Det ordnade i augusti "Bagiska Veckan om de globala Hållbarhetsmålen", finansierat av Sida.

Tala om cirkulär ekonomi. Skattepengarna går i evig rundgång till föga nytta. De går till bidragsentreprenörer i stället för till sant företagsamma människor. 

Höj anslagen till högskolor och myndigheter i stället för att de ska söka pengar av varandra. Sänk skatterna för företagare med motsvarande bidragsbeloppen. 

Denna cirkulära bidragsekonomi är rena kräkframkallande snurren.


Läs också: 

Gärna flyg till Sälen, men inte med skattemedel 

MALIN SIWE: Universitetet ska inte lära folk odla morötter