Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Svenskheten är inte lagom längre

Foto: MAGNUS PETTERSSON
Foto: LEIF JACOBSSON / EXP
GRILLAT INTE RÖKT? På måndagseftermiddagen meddelade MSB att länen nu får göra olika bedömningar av vilka eldningsförbud som behövs.

Den som äter ål hemma till jul ska skämmas och den som nu grillar på stenaltanen kan räkna med att grannen golar. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

SVT Nyheter visade på söndagen ett stycke undersökande journalistik. Man hade ringt till fyra fiskrökerier i Blekinge och frågat om man som privatperson kunde lämna ål för rökning. Alla svarade ja.

Usch och fy skäms. Sedan 2007 är det bara fiskare med licens som får fånga ål. Journalisten hade minsann gjort klart att hen inte hade sådan. Och ändå fått ja. Sista spiken i ålkistan liksom.

Ålen är utrotningshotad och jag är ingen vän av tjuvfiske. Men några blekingska svartrökta ålar gör varken till eller från. 

På svenska julbord är det nu närmast omöjligt att få en ålabit, åtminstone utanför de gamla danska landskapen där det till och med hålls ålagillen än. Den som drabbas av akut ålsug kan eventuellt få i sig lite på en japansk krog.

I Baltikum, Polen och Tyskland krubbas ål

Men vid södra Östersjön är det annat. I Tyskland går det att hitta ål i olika former på menyerna: kokt, grillad, stuvad och stekt. Och rökt förstås, som på smörrebrödställen i Danmark. 

I London är husmanskost nymodernt och därmed inkokt ål med potatismos. Fransmän och spanjorerna smäller i sig glasål - de genomskinliga ynglen - som om det inte funnes en morgondag. 

Det är inte hållbart. Men hur räddar man bäst beståndet? Förmodligen genom att EU sätter in resurser för att stoppa det omfattande svartfisket av glasål och den illegala exporten till Asien. 

Fiska ål med starka ostar

Det menar man i alla fall i Storbritannien och Tyskland, där sportfisketidningar har reportage om de elva bästa betena för att fiska ål - mask toppar, men starka ostar är också bra. I stora Tyskland är det fortfarande tillåtet att fritidsfiska ål, till skillnad från i lilla Sverige.

Sveriges beslut är inte nödvändigtvis är fel. Men man måste veta att det gör större nytta för våra samveten än för ålbeståndet. Det tillfredsställer den svenska längtan efter evig ungdom, att behålla inställningen att världen bäst beskrivs i svart eller vitt. 

MSB vill ha undantagslösa eldningsförbud

Att MSB legat på för att alla länsstyrelser ska införa totalt grillförbud, även hemma i trädgårdar, är ett utslag av samma absolutism. 

"Sommaren är en tid på året när människor rör sig genom landet och då anser vi att det krävs en samstämmighet om vad som gäller", motiverade Jan Wisén vid MSB.

(Detta behov upphörde visst på måndagen då MSB 16:41 meddelade att länen själva får avgöra sina eldningsregler.)

Tack och lov inser tjänstemän här och var att kravet på tydlighet kan göra större skada än nytta. Hemmakocken överlever utan att grilla. Men för det brandsläckningskunniga kockproffset finns risken att bli rökt på grund av inställda evenemang.

Vettiga kommuner tänker på kockarna

I Falkenberg, Halmstad och Laholm har kommunerna bestämt att räddningstjänsten kan ge dispens för krogar och cateringfirmor. Medan Varberg nobbar.

Också på Gotland, det helgrillade lammets landskap, kan yrkesmännen söka om undantag. Medan två krogar i östgötska Kinda har tvingats byta meny.

"Det är jättesynd om dem, men vi kan inte göra undantag", förklarade räddningschef Thomas Blixt.

Stenhård tydlighet där. Och det kan behövas - i uppfostran av bråkiga barn, fast där är ordet för dagen "lågaffirmativt" bemötande. 

Ännu uppträder myndiga svenskar vuxet. Men om vi behandlas med svart/vit symbolpolitik är det fara värt att vi förvandlas till ålahuen. 

 

Läs också: Sätt maxpris för riskminimering

Insektsdöden är ett hot mot hela planeten