Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Svensk dubbelmoral i biståndspolitiken

Denna marijuanabutik ligger i Las Vegas, Nevada, som liksom Californien har legaliserat småskalig handel för rekreationssyfte.

Apropå Sidas nya biståndskriterier - låt oss göra ett tankeexperiment. Föreställ er att amerikanska läkare läst om sjukvårdskrisen, kommer hit och tar över ett sjukhus.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Tänk er Mary som var utbytesstudent i Sverige 1988, när allt syntes vara på topp och Socialdemokraterna lovade en sjätte semestervecka och längre föräldraförsäkring. 

Hon blev imponerad av den svenska välfärdsstaten. Framför allt över att sjukvården var bra, billig och tillgänglig för alla på lika villkor - också de relativt sett fattigaste. 

Väl tillbaka i Los Angeles höll Mary tät kontakt med sin svenska värdfamilj och med vänner. Meddelade stolt att hon kommit in på läkarutbildningen; sen tog pluggandet, sjukhusjobbet, kärlekarna och familjelivet över. Men hon kollade alltid extra när Sverige nämndes i nyhetsflödet.

"Sweden, who would believe this?" Mary lät allt mer som president Trump när hon läste om BB-ockupationen på Sollefteå sjukhus, om stafettläkare, gråtande barnmorskor, sjuksköterskebrist och så gängkriminalitet med skjutningar ovanpå det. Dags att agera.

Denna fiktiva Mary övertalar vänner som "love Scandinavia" att lära sig språket. De drar till Sverige, genomgår Socialstyrelsens alla prövningar för att få svenska legitimationer. De förhandlar med det konkursmässiga landstinget i Västernorrland och gör närsjukhus av bygget i Sollefteå. 

Allt fler delstater i USA legaliserar cannabis

Men våra tänkta amerikanska vårdräddare vill inte bara ställa diagnoser och behandla. De har en mission också, stödd av kaliforniska biståndspengar.

Dessa påhittade vårddrivare anser att Sveriges narkotikapolitik är kontraproduktiv. Att överdödligheten i narkotika är hög i ett internationellt perspektiv på grund av den hårda lagstiftningen. Att dödskjutningar, skottskador och granatkastande i hög grad kan förklaras med kamp om knarkmarknaden. 

Medicinmissionärerna säljer därför marijuana på sjukhuset, till självkostnadspris. Inspirationen har de hämtat från de sju amerikanska delstater där försäljning är tillåten. Ingen verksamhet de gör reklam för, tvärtom. Men ordet sprids snabbt på bygden. Den lilla sidoverksamheten växer.

Vad skulle det offentliga Sverige göra i detta scenario? Polisen skulle storma sjukhuset och ha pinnfest. Politikerna skulle köa i åsiktskorridoren för att fördöma knarkhandeln och de imperialistiska amerikanerna som försöker förstöra folkhemmet och dess fina värderingar.

Inte en folkvald skulle våga påpeka att amerikanerna räddat tillgången till sjukvård i Sollefteå, och att det måste vara huvudsaken. Det enda budskapet skulle bli ett unisont: Fuck off.

Opinionsbildning värt att stötta

Åter till verkligheten, till den statliga biståndsmyndigheten och dess gd Carin Jämtin, hon med rubriken "Sida tar avstånd från Trumps attack på aborträtten". Attacken består i att USA inte längre ska ge biståndspengar till organisationer som inbegriper abort i arbetet med sexualupplysning och kvinnohälsa - i länder där abort är förbudet.

Sida ska nu bara stödja organisationer som är positiva till att arbeta med aborter, alltså ofta bidra till lagbrott. Det är inte nödvändigtvis fel och definitivt inte när det handlar om opinionsbildning. 

Men demokratiskt och moraliskt invändningsfritt är det inte. Det behöver man bara fantisera om Sollefteå för att förstå. 

Det är blott svenskar som tror att svenska ståndpunkter är det närmsta universell perfektion som finns.

 

Läs även: Hellre effektivt bistånd än rättordval, Jämtin

EU à la carte