Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Stoppa stöd till Ibn Rushd och andra studieförbund

ABF är största studieförbundet, och måste då och då betala tillbaka statliga bidrag när folk fuskat med cirklandet. 3 miljoner kronor i Stockholm norrort för några år sedan. Foto: abf
Moderatanknutna Medborgarskolan har också använts av folk som sett lätta pengar framför sig.Foto: medborgarskolan
Studiefrämjandet i Västmanland upplöstes i år efter misstänkt bedrägeri.Foto: studiefrämjandet
Ibn Rushd skriver ödmjukt ”rätt” ord på hemsidan. I praktiken låter emellanåt helt annorlunda, efter som det finns ideologisk koppling till Muslimska brödraskapet.Foto: ibn rushd

Sluta fundera på om studieförbundet Ibn Rushd klarar kraven för statliga folkbildningsbidrag. Ta bort bidragen för alla.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Folkbildningsrådet är en förening som på statens uppdrag fördelar 1,8 miljarder kronor mellan de tio studieförbunden i år. 

Det i grunden sunnimuslimska studieförbundet Ibn Rushd får 27 miljoner kronor för att 13 000 människor deltagit i studiecirklar, föreläsningar och utställningar som stundtals uppenbart inte levt upp till statens avsikt med bidragspengarna.

Staten anger fyra syften, det första formuleras: ”stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.”

Det görs knappast genom att man emellanåt målar ut shiamuslimer, sekulära muslimer, judar och homosexuella som dåliga människor och fiender. 

Folkbildningsrådet granskar Ibn Rushd för antisemitism

Ibn Rushd har gång gång ertappats med att ha föreläsare och kontakter med sådana åsikter på programmet. Så många gånger att Folkbildningsrådet har blivit nervöst och givit statskunskapsprofessorn Erik Amnå i uppdrag att utreda studieförbundet.

Amnå presenterade sin bedömning på DN Debatt. Han menar att Ibn Rushd är en betydelsefull aktör som gör förtjänstfulla insatser för nyanlända, lågutbildade kvinnor.

Det är jag inte så säker på. Får de verkligen höra att slöjan är ett fritt val, att man ska polisanmäla misshandel i hemmet, att de bör gå in hårt för att få examen från Sfi och skaffa jobb?  

Professorn ser problem också, som att organisationen är dominerad av en liten klick män med ideologiska band till Muslimska brödraskapet. Plus konflikten med andra muslimer, antisemitism och homofobi.

Amnås slutsats är Ibn Rushd behöver utvecklas och Folkbildningsrådet skärpa sina styrsystem.

Men Ibn Rushd kommer aldrig att bli en ljummuslimsk organisation som sätter toleransen i högsätet, även om man skriver rätt saker på hemsidan. Fast lösningen är inte heller att vägra Ibn Rushd bidrag. Det är att skrota stödsystemet helt. 

ABF och Medborgarskolan startade när få tog studentexamen 

Föreläsningsföreningarna, studiecirklarna och folkhögskolorna har sin grund i det sena 1800-talet när Sverige var fullt av kunskapstörstande män och kvinnor som gått fyra eller sex år i skolan. I början på 1900-talet tog bara en procent av befolkning studentexamen. År 1960 bara 10 procent. 

Då fanns det goda argument för att ge statliga bidrag så att människor kunde skaffa sig kunskaper som sannolikt resulterade i bättre jobb och definitivt i högre självkänsla.

Sedan årtionden finns gymnasium för alla, må vara att en tredjedel hoppar av. Det finns Komvux och allmän linje på folkhögskolor för den som vill skaffa sig högskolebehörighet på annat vis.

Högskolorna har korta deltids- och distanskurser för den som vill fördjupa sig i sina favoritämnen bara för skojs skull.

Körsång och möte i etnisk förening räknas som studiecirkel

Studiecirklarna har förvandlats från viktiga bildningsarenor till hobbyutövande med trevlig samvaro. Kursutbudet du ser i höstkatalogerna är bara en minidel av verksamheten, det mesta går ut på att stödja föreningslivet.

Varje körövning, folkdanskväll, föreningsmöte med landsmän räknas som deltagande i studiecirkel och ger stöd. Åtminstone om arrangören är på bidragshugget.

Det fuskas massivt. Det är påhittade deltagare i existerande aktiviteter, det är helt påhittade kurser och ledare. Alla studieförbund har drabbats

Så ta bort statsstödet, utom möjligen den knappa tiondel som går till organisationsbidrag. Vuxna människor bör betala sina fritidsaktiviteter själva. Tar man rubbet på en gång kan ingen klaga på diskriminering, inte ens Ibn Rushd.