Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Stoppa menscertifikatet i pedalhinken genast

Organisationen Mensens symbol som nu delats ut för första gången. Skattebetalarna har bidrag med drygt en halv miljon kronor till projektet.
Foto: Organisationen Mensen
Som belöning för att ha betalat för att kalla sig Fairtrade City, det gör 60 kommuner, utses en av dem till årets stad - i fjol blev det Eskilstuna.
Foto: Fairtrade

Appföretaget Forza Football är Sveriges första och hittills enda menscertifierade verksamhet. Låt det stanna vid det.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I fjol gav den nya Jämställdhetsmyndigheten, som ligger i Göteborg, organisationen Mensen, som ligger i Göteborg, mer än en halv miljon kronor för att skapa en ”menscertifiering av arbetsplatser”.

Det har nu givit resultat. På företaget Forza Football, i Göteborg har personalen fått utbildning om menscykeln. Men det är inte allt som krävs för att få godkänt, det ska finnas bindor och tamponger på toaletterna och helst möjlighet att jobba hemifrån för den som har svår värk.

I Dagens Nyheter förklarar projektledaren Klara Rydström att arbetsplatserna måste anpassa sig.

”De viktigaste mötena kanske inte måste planeras in den dag då man vet att man har stark PMS”, säger Klara Rydström utan att få motfrågor om det är vettigt att chefer ska föra mensscheman och avgöra vem som har värst blödningsbesvär.

För en gammaldags jämställdhetsivrare är dessutom synen på kvinnan som ett bräckligt käril, som inte kan hantera sin mens själv, som hämtad från tiden före den allmänna rösträtten.

60 kommuner betalar för Fairtrade-diplom

DN-artikeln är en oblyg bön om mer skattemedel till projektet. Jämställdhetsmyndigheten borde inse att den redan varit ute och menscyklat och säga nej. Andra delar av offentlig sektor bör inte rycka in som räddare.

Tyvärr finns risken. Kommuner och statliga myndigheter är allt för lätta byten för organisationer som vill utbilda och diplomera och certifiera i sina hjärtefrågor, vilket ger goda inkomster.

60 kommuner och fyra regioner betalar årsavgifter för att få kalla sig ”Fairtrade City”. De små, med färre än 10 000 invånare pröjsar 5 000 kronor om året. De stora får mängdrabatt och betalar 25 000 kronor.

Det är struntpengar. Men likafullt en meningslös utgift, som kostar en del administrativ arbetstid. De rättvisemärkta produkter som måste köpas in kostar därtill i regel mer än alternativen. 

RFSL får bra betalt för HBTQ-certifikat 

RFSL ger utbildningar som resulterar i HBTQ-certifikat, i fjol kunde över 400 arbetsplatser skryta med godkännandet.  Det gör många inom offentlig sektor, ofta verksamheter som vänder sig till ungdomar liksom sjukvårdsavdelningar. Dessutom har hela länsstyrelsen i Gävleborg ansett det värt pengarna.

Biblioteket i Trelleborg betalade 133 000 kronor för att bli normkritiska. I Lokaltidningen förklarar bibliotekarien Liv Olofsson vad man lärt sig: ”Vi tänker också mer på att till exempel använda könsneutrala uttryck, såsom vårdnadshavare i stället för mamma/pappa, både i tal och i tryck och att gå ifrån tvåkönsnormen”. 

Alltså. Det är klart att människor ska bemötas väl oavsett sexuell läggning, funktionshinder, etnicitet, religion, ålder, kön eller könsöverskridande uttryck. Det är fastslaget i lag och vi har en myndighet, Diskrimineringsombudsmannen, som kan agera när det behövs.

Om uppenbar fördomsfullhet visar sig i fickor av offentligt sektor kan det vara aktuellt att anlita utbildare, som RFSL. Men att betala för certifikat och diplom bara för att signalera schyssthet är oförskämt mot skattebetalarna. 

Det gäller även ”Grön Flagg” från Håll Sverige rent som vajar på 1 770 skolor. Det gäller ”Säker och Trygg kommun”, ett WHO-certifikat som Borås yvs över, och ”Svensk Miljöbas”. Förmodligen finns det fler. 

Den sorgliga certifikatscirkusen måste stoppas. Gärna med början i Göteborg.