Ett urval en dag i en av hoddorna vid slottet i Malmö. Foto: CHRISTER WAHLGRENEtt urval en dag i en av hoddorna vid slottet i Malmö. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Ett urval en dag i en av hoddorna vid slottet i Malmö. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Malin Siwe

Staten är inte vår styvfarsa

Publicerad

MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, delar ut presentkort till hyresgästerna i augusti. Gäller endast på Coop. Tala om folkförnedrande styvfarsafasoner.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Staten och kommunerna är inte medborgarnas föräldrar. Inte styvföräldrar heller. Det offentliga är vår gemensamma tjänare, inte vår herre. 

Sverige har höga skatter. Och det råder stor enighet om att det så ska förbli. Visserligen vill vänstern höja den sammanlagda nivån en smula och högern sänka den lite grand. 

Uppslutningen runt stora offentliga välfärdsåtaganden är grundmurad hos allmänheten. Tyvärr tar många politiker detta till intäkt för att medborgarna i ännu högre grad vill styras av folkvaldas beslut i vardagen. Det är ett felslut.

MKB fyllde 70 år i fjol och har bestämt att ge de 23 000 hyreshushållen en försenad födelsedaggåva. I augusti skickar det kommunala bostadsbolaget ut rekommenderade brev med ett presentkort på 500 kronor - som bara gäller på Coop. 

Många av MKB:s hyresgäster har svag ekonomi. 500 kronor är förstås ett välkommet tillskott. Men summan hade räckt till mycket mer om hyresgästerna fått en Birgit Nilsson i kuvertet eller fått beloppet som en tillfällig hyressänkning.

När jag handlar mat i Malmö gör jag det då inte på Coop, fast jag är medlem. Det finns fin, färsk fisk till bra pris i hoddorna intill slottet. Grönsaker kan handlas billigt på torgen, eller till ännu lägre pris i några av de matbutiker som även säljer frysvaror och konserver från allehanda länder. Samt halalslaktat kött.

Visst, ägarna till några av de butikerna har fällts för ekonomisk brottslighet. Det har varit svartarbete, falska fakturor och häleri. Men de har dömts i domstol, fått näringsförbud. 

Det är inte rimligt att skambelägga dem som handlar hos efterträdarna. Särskilt inte när sparsamheten innebär att föräldrarna får råd att låta barnen gå fotbollsläger eller göra en utflykt till Tivoli i Köpenhamn.

Coop just fällt för otillåtet hälsopåstående

Så får man ett presentkort på Coop. Det kan i och för sig leda till förundrade gapskratt när man hittar svenska kravmärkta småtomater för 119,60 kronor kilot.

MKB-boende får försöka hitta förnuftigare grejer att köpa på Coop. Men ändå, paternalismen är svårartad. Hyresgästerna styrs till den förment hållbara, ekologiska, kooperativt gulliga och rätt dyra livsmedelskedjan, som också har svag ekonomi.

För övrigt förbjöd Patent- och marknadsdomstolen nyss Coop att visa tre reklamfilmer om "ekoeffekten", budskapet innebar ogrundade hälsopåståenden.

Fridolin ute och gratiscyklar

MKB är inte ensamt om att i sann föräldraanda vilja styra vardagslivet i detalj. Miljöpartiet föreslog i Almedalen att arbetsgivarna skattefritt ska kunna köpa cyklar och dela ut till sina anställda. Och att den som inte får en cykel på köpet, ska kunna använda det friskvårdsbidrag arbetsgivaren håller med för att pröjsa en hoj.

Dessa två exempel på praktpaternalism är hämtade från den senaste veckan. Det finns ett otal äldre. 

Var och en av oss har en inneboende folkuppfostrare. Det är inte fel, också vardagsval mår bra av att diskuteras.

Men att skriva och tala för att påverka verklighetens folk är en sak, att styra valen via presentkort och friskvårdsbidrag är en annan och obehagligt förmyndaraktig hållning.  

 

Läs också: 

MALIN SIWE: Sjukt orättvist friskvårdsbidrag    

Bevare vårbudgeten för MP:s ekologiska mat 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag