Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Staten är inte vår styvfarsa

Ett urval en dag i en av hoddorna vid slottet i Malmö.Foto: CHRISTER WAHLGREN

MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, delar ut presentkort till hyresgästerna i augusti. Gäller endast på Coop. Tala om folkförnedrande styvfarsafasoner.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Staten och kommunerna är inte medborgarnas föräldrar. Inte styvföräldrar heller. Det offentliga är vår gemensamma tjänare, inte vår herre. 

Sverige har höga skatter. Och det råder stor enighet om att det så ska förbli. Visserligen vill vänstern höja den sammanlagda nivån en smula och högern sänka den lite grand. 

Uppslutningen runt stora offentliga välfärdsåtaganden är grundmurad hos allmänheten. Tyvärr tar många politiker detta till intäkt för att medborgarna i ännu högre grad vill styras av folkvaldas beslut i vardagen. Det är ett felslut.

MKB fyllde 70 år i fjol och har bestämt att ge de 23 000 hyreshushållen en försenad födelsedaggåva. I augusti skickar det kommunala bostadsbolaget ut rekommenderade brev med ett presentkort på 500 kronor - som bara gäller på Coop. 

Många av MKB:s hyresgäster har svag ekonomi. 500 kronor är förstås ett välkommet tillskott. Men summan hade räckt till mycket mer om hyresgästerna fått en Birgit Nilsson i kuvertet eller fått beloppet som en tillfällig hyressänkning.

När jag handlar mat i Malmö gör jag det då inte på Coop, fast jag är medlem. Det finns fin, färsk fisk till bra pris i hoddorna intill slottet. Grönsaker kan handlas billigt på torgen, eller till ännu lägre pris i några av de matbutiker som även säljer frysvaror och konserver från allehanda länder. Samt halalslaktat kött.

Visst, ägarna till några av de butikerna har fällts för ekonomisk brottslighet. Det har varit svartarbete, falska fakturor och häleri. Men de har dömts i domstol, fått näringsförbud. 

Det är inte rimligt att skambelägga dem som handlar hos efterträdarna. Särskilt inte när sparsamheten innebär att föräldrarna får råd att låta barnen gå fotbollsläger eller göra en utflykt till Tivoli i Köpenhamn.

Coop just fällt för otillåtet hälsopåstående

Så får man ett presentkort på Coop. Det kan i och för sig leda till förundrade gapskratt när man hittar svenska kravmärkta småtomater för 119,60 kronor kilot.

MKB-boende får försöka hitta förnuftigare grejer att köpa på Coop. Men ändå, paternalismen är svårartad. Hyresgästerna styrs till den förment hållbara, ekologiska, kooperativt gulliga och rätt dyra livsmedelskedjan, som också har svag ekonomi.

För övrigt förbjöd Patent- och marknadsdomstolen nyss Coop att visa tre reklamfilmer om "ekoeffekten", budskapet innebar ogrundade hälsopåståenden.

Fridolin ute och gratiscyklar

MKB är inte ensamt om att i sann föräldraanda vilja styra vardagslivet i detalj. Miljöpartiet föreslog i Almedalen att arbetsgivarna skattefritt ska kunna köpa cyklar och dela ut till sina anställda. Och att den som inte får en cykel på köpet, ska kunna använda det friskvårdsbidrag arbetsgivaren håller med för att pröjsa en hoj.

Dessa två exempel på praktpaternalism är hämtade från den senaste veckan. Det finns ett otal äldre. 

Var och en av oss har en inneboende folkuppfostrare. Det är inte fel, också vardagsval mår bra av att diskuteras.

Men att skriva och tala för att påverka verklighetens folk är en sak, att styra valen via presentkort och friskvårdsbidrag är en annan och obehagligt förmyndaraktig hållning.  

 

Läs också: 

MALIN SIWE: Sjukt orättvist friskvårdsbidrag    

Bevare vårbudgeten för MP:s ekologiska mat