Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Sommarens badsugna har noll trafikvett

Askimsbadet i Göteborg. I söndags lappade polisen 33 bilar på två timmar. Räddningstjänsten hade inte kunnat komma fram.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

En sak är lika i hela landet i sommarvärmen. Det råder parkeringskaos med åtföljande raseri.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Här och var längs E10 mellan Luleå och Riksgränsen står bilar parkerade i vägkanten. Särskilt illa är det vid Låktatjåkko, där står fordon på bägge sidor av 90-vägen i en kilometer.

Besökarna har sikte på Rissajaure, den kristallklara Trollsjön, en lätt vandring från vägen. Yrkeschaufförerna är arga, och rädda. 

”Man bävar varenda gång man ska förbi den här kilometerlånga kön. Möter man en lastbil får man backa tillbaka”, säger en anonym yrkeschaufför till nsd.se.  

Ibland kommer polisen och delar ut böter. Men inte tillräckligt ofta för att folk ska sluta chansa. Problemet finns även vintertid, när isfisket lockar.

Vid Fulufjällets nationalpark i Dalarna råder inte längre fullt parkeringskaos. Men på hemsidan manar man ändå dem som vill till vattenfallet och gammelträdet:

”Om möjligt, ta en kvällstur till Njupeskär eller åk dit tidigt, så att du kan ta dig hemåt vid 11-tiden, när den värsta rusningen kommer.”

Hur man än snirklar sig genom Sverige denna coronasommar går det inte att bläddra i en lokaltidning utan att läsa om badsugna bilägare som ställer sig i vägkanter, på privata tomter uppfarter, gräsmattor och ängar. Som därtill exploderar när de blir åthutade och bötfällda.

Vid Stenshuvud, utanför Simrishamn, har nationalparkens personal blivit hotad av parkeringsletare.

Vid Stenshuvud, utanför Simrishamn, har nationalparkens personal blivit hotad av parkeringsletare. Väktare har tagits in, som även de mötts av aggression.

I Helsingborgs Dagblad lovar en ursinnig man som fått böta en tusenlapp för felparkering i Domsten att polisanmäla kommunen. Det står ju inte att det råder p-förbud där han och flera andra ställt sig.

Men grundregeln är tvärtom. Man får stå på angivna platser.

Uppenbarligen saknas det ställen att ställa bilen på vid svenska attraktioner.

Uppenbarligen saknas det ställen att ställa bilen på vid svenska attraktioner. Det går att lösa, på flera vis.

Rikets sydligaste punkt, Smygehuk, är poppis. Trelleborgs kommun försöker få besökarna att cykla dit, ta vanliga bussen 190 eller den avgiftsfria dubbeldäckaren palmbussen, som kör tre turen om dagen på sommaren.

Det har funkat någorlunda. På andra håll drar sig folk för att trampa till badet just för att vägen dit är full av fulparkerare och irriterade platsletare.

En annan lösning är att ta ordentligt betalt. Men det blir ekonomiskt irrationellt om markägarna måste sätta upp automater som tar kontanter och kort. En betydande kostnad för att hantera ett trängselproblem som mest uppstår några sommarveckor.

Man får acceptera p-skyltar och information om vilken p-app som kan användas eller vart man kan swisha.

Alltså får man acceptera p-skyltar och information om vilken p-app som kan användas eller vart man kan swisha. 

Det behövs också fler parkeringsplatser, och då får vederbörande myndigheter ta det lite lugnt med strandskydd till exempel. Eller acceptera att det ryker lite åkermark eller skog.

P-platser kommer inte att växa som svampar ur jorden, de krävs byråkratiska processer.

Till dess gäller det att ha kallt vatten i bilen för att hälla över huvudet när hjärnan kokar av vägilska. Att visa hänsyn och trafikvett, från Låktatjåkko till Smygehuk. Kanske gå någon kilometer med kylväskan.

För ingen vill vara skyldig den dagen någon dör för att ambulansen, brandkåren eller polisen inte kunnat ta sig fram för att egoparkerare blockerat vägen.

 

LÄS MER: Gråt inga tårar för parkeringsavgifter