Om Busch Thor och Lööf nöjt sig med att peka ut riktningen vore allt väl. Men de vill detaljstyra pengar till BB och BUP
Om Busch Thor och Lööf nöjt sig med att peka ut riktningen vore allt väl. Men de vill detaljstyra pengar till BB och BUP
Malin Siwe

Sluta piska lokalpolitiker med pekpinnar

Publicerad

Annie Lööf lovar extra pengar till BUP och korta vårdköer. Ebba Busch Thor lovar pengar till BB. Men det enda rätta är att ge landstingen en pengapåse och låta dem prioritera.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Partiledningar och riksdagsgrupper har en ful vana. De vill styra allt. Också frågor som hör hemma på lokalnivå, som om riksdagsledamöter är en högre stående politikersort.

Det är de inte. De är varken mer eller mindre förtroendevalda än personer som sitter i kommun- och landstings/regionfullmäktige. Alla är lika demokratiskt utsedda, de har bara olika arbetsuppgifter.

I helgen travade KD-ledaren Ebba Busch Thor i "En arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset".  Helt okej. En partiledare kan självfallet i ord och demonstrationsdeltagande visa att hon vill se fler förlossningsplatser och uppmana sina partikamrater att jobba för det på hemmaplan.

Plötsligt är subsidiaritetsprincipen inte viktig för KD

Men Ebba Busch Thor lägger sig i detaljer. 5 000 nya BB-platser ska det bli och fler platser på patienthotell intill. KD vill ge 750 miljoner mer om året i statsbidrag till detta ändamål. Det är lite lustigt eftersom partiet annars tjatar om "subsidiaritetsprincipen", att beslut ska tas på lägsta möjliga nivå.

Det är möjligt att bristen på BB-platser är det största problemet i landstingen. Centerledaren Annie Lööf anser inte det. I sitt sommartal lovade hon i stället extra statliga slantar till två andra områden.

Lööf vill anslå 300 miljoner kronor att dela på för de landsting som ser till att barn och unga får tid hos psykiatrin inom 30 dagar från första påringning. Idag lyckas bara Kalmar och Skåne med det. Dessutom en miljard till allmän kökapning.

"Bara en tredjedel av patienterna är nöjda med hur sjukvården fungerar, en minskning med 13 procent sedan 2010", sa Annie Lööf. 

Statsbidragen ökar förväntningarna som sedan sviks

Hon har rätt i att missnöjet ökat. Dels på grund av faktiska problem, dels på grund av stigande förväntningar. De har partiledarna bidragit till genom att i regeringsställning lova förbättringar via specialriktade stöd för än det ena och än det andra. Ingen regering är oskyldig.

Sjukvården behöver mer pengar framöver. Staten bör skjuta till eftersom höjda kommunalskatter drabbar låginkomsttagare värst. Men statens bidrag måste komma som en säck pengar för "närodlad", för att prata Cvenska, fördelning. Lokalpolitikerna vet om situationen är värst på BB, i BUP eller om det är cancervården som fallerar.

Det ena landstinget är inte det andra likt. Statliga satsningar får skeva följder, och den byråkratiska processen för att dela ut och följa upp bidragen kostar en betydande del av summorna.

Är det så att rikspolitikerna anser att landstingspolitikerna är lallande fårskallar som måste vallas bör riksdagen besluta att lägga ner landstingen och själva ta över ansvaret för sjukvården. Helt och hållet.

Det är ogörligt. Den rimliga medelvägen är att staten tar över universitetssjukhusen, så att vi slipper dyra dubbleringar av högspecialiserad vård. I övrigt bör staten dela ut generella bidrag och låta de lika förtroendevalda lokalpolitikerna göra sina prioriteringar - utan att bli piskade med pekpinnar.

Annars vill till slut inga vettiga människor ställa upp i lokalval. Besluten hamnar i stället hos statliga tjänstemän. Och det är inte en högre form av demokrati. Tvärtom.

 

Läs också: 

Skolexempel på byråkrati på steroider

ANNA DAHLBERG: På önskelistan: Fler tråkmånsar i politiken 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag