Frön hör inte hemma på biblioteken. Varken som växter eller vandaler, skriver Malin Siwe.
Frön hör inte hemma på biblioteken. Varken som växter eller vandaler, skriver Malin Siwe.
Malin Siwe

Släng ut tv-spel och frön från biblioteken

Publicerad

Frön hör inte hemma på biblioteken. Varken som växter eller vandaler. Men de sprider sig som ogräs.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Flera bibliotek har börjat med "meröppet". Tanken är att vuxna dagtidsarbetande också ska få en ostressad möjlighet att låna böcker. Man går in i den obemannade lokalen med hjälp av lånekortet och pinkod. Och tar sig ut senast när stängningsmeddelandet kommer.

Bibblan i Ölands Köpstad har öppet från 7 till 22, var dag. Precis som grannen mataffären. En del av dagtiden finns personal. Antalet besökare har ökat kraftigt, liksom utlåningen. Det nya läget i Köpstaden gör säkert sitt till, men också öppettiderna.

Helt problemfritt har det inte varit. Ett tag var det stök vid en ingång, så köpcentret fick sätta in fler väktare, berättar bibliotekarie June Söderström i P4 Kalmar. Men det har löst sig.

Stängt på grund av bråk i Bergshamra

I Bergshamra i Solna har meröppet inte funkat. Det har varit stökigt också - ibland med allvarliga inslag av hot - under bemannade öppettider ända sedan oktober. Trots ökade väktarinsatser. Sedan 10 maj är det slut på meröppet på kvällar och helger. 

Nu ska resurserna koncentreras, det ska vara fler anställda under bemannad tid. Överfallslarm och kameraövervakning diskuteras.

Det är dessvärre inte ovanligt att framför allt pojkar och unga män genom att skräna och förolämpa skrämmer bort dem biblioteket är till för. De som går dit för att få arbetsro med sina studier, de som bildar sig utan prestationspoäng i sikte, de som vill bläddra och välja i ett litteraturens tysta tempel. Eller gå på en föreläsning i avskild lokal.

Kommunerna måste ge bibliotekspersonalen det stöd som behövs för att få bukt med fridsstörarna. Grunduppdraget får inte hotas: att främja litteraturens ställning, bildning, kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.

De kommunala fröbiblioteken trendar

Vad insamling och utlåning av fröer har med detta att göra är mer än jag begriper. Men det är den senaste trenden. Det inrättas "fröbibliotek" i rask takt. I bland med melittapåsar och enkla kuvert i lådor och pärmar, ibland med specialdesignade förpackningar och särskilda skåp.

I Valbo, Gävle, säger bibliotekarien Helena Näslund till Aftonbladet att de hoppas "bli en motkraft till de stora patentfröbolagen". I Linköping pratar en kollega om det gröna temat passar vad biblioteket står för, alltifrån "det hållbara" till att sprida kunskap och glädje.

I Simrishamn föll fröna inte helt i god jord. Varför lägga tid på frön när bokbussen dröjer? "Det känns spännande och kreativt och är ej beslutat av politiker", svarade kulturnämndens ordförande Gunilla Aastrup Persson, Österlenpartiet. Och inget extra anslag heller.

Nej, fröbiblioteken kostar inte mycket räknat i utgifter. De flesta är dessutom beskedliga i storlek. I Henån på Orust handlar det om 60 sorter. I Mölndal bara om fem.

Tv-spel för vuxna också i hyllorna

Vad det gäller utgifter är det värre med tv-spelen som många bibliotek köper in hygglig skala. I Malmö handlar inköpen mest om vuxenspel, som Battlefield och Call of Duty.

Likafullt kostar fröbiblioteken, de kostar i felfokus och arbetstid. Det gör förstås också satsningar på att låna ut slagborr (Malmö) och sällskapsspel (Göteborg). 

Biblioteken måste skärpa sig. Varken vackert växande ärtor eller vandaliserande ärthjärnor hör hemma där.

Fröbibliotek är säkert bra. Men de får skötas av trädgårdsföreningar och växtentusiaster. Helt privat. Samhället vinner faktiskt på att vi frågar grannar, obekanta koloniägare och facebookbekanta efter fröer. Det skapar nya ömsesidigheter på ett helt annat sätt än ett lån på biblioteket.

 

Läs även: Ta tag i stöket på biblioteken, Bah Kuhnke  

Och varför inte: MALIN SIWE: Tyngande flytvästar 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag