Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Stolligt stoppa fotboll för att grannarna störs

Boovallen. Endast öppen 10-17.30 på helger i väntan på bullerskydd för 12 miljoner kronor. Foto: JOEL WENNBERG
Thomas Bodström. FD justitieminister och ordförande för Boo FF. Nu mycket kritisk till hur bullerregler får sätta stopp för fotbollsspel.Foto: /IBL / /IBL EERO HANNUKAINEN
Boovallen i Nacka. Bullerstörda grannar har fått domstolen med sig på att ha snäva speltider. Det är illa för folkhälsan.

Det hörs när barn och vuxna idrottar. En ny miljödom påbjuder snäva plantider om det inte finns bullerskydd för grannarna. Det är att välja fel folkhälsomål.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Människor mår bättre i tysta miljöer än i bullriga, det är ovedersägligt. Att människor mår bättre om de har god kondition är lika sant.

Riksdagen har satt upp mål på bägge områdena. I fjol fastslogs att ett delmål för folkhälsopolitiken ska vara: ”Ett samhälle som främjar ökad fysisk aktivitet...” 

Men hur ska det mätas? Antal kommunala sportanläggningar per invånare? Antalet medlemmar i idrottsföreningar? Tillgång till planer på cykelavstånd från bostaden? Sammanlagd längd av motionsspår i en kommun? Och i så fall, med eller utan belysning?

Det vore lite konstiga mått i en tid när många går på privata gym eller snör på sig dojorna och springer på trottoarer och längs vägkanter. 

Det finns helt enkelt ingen bra mätenhet för fysisk aktivitet, och därmed åker idrottarna på däng när de möter tystnadsvurmande grannar i domstolarna.

Thomas Bodström gjorde inget åt knäppa bullergränser

Buller räknas som ett hot mot folkhälsan och där finns allmänna råd från myndigheterna som domstolarna kan luta sig emot. Säger de som bor intill en fotbollsplan att det är ett störande tjutande från spelare och publik, höga ljud från plankträffar och stolpskott är det bara mäta decibelen, dBA.

Ljud från idrottsanläggningar räknas som verksamhetsbuller, grannarna ska inte behöva tåla mer än 45 dBA på nätter och helger vid bostadsfasaden, och 50 annars. Om bullret däremot kommer från väg eller järnväg får man tåla 60 respektive 55 dBA. 

Den skillnaden har ingen regering gjort något åt, vilket möjligen Thomas Bodström - som var justitieminister (S) 2000-2006 i efterhand ångrar. Han var ordförande i Boo FF i Nacka när bråket om bullret från Boovallen i Nacka drog i gång för många år sedan.

Mark- och miljödomstolen begränsas speltider på Boovallen

I juni kom beslutet från mark- och miljödomstolen. De fyra grannfastigheterna, stödda av miljö- och stadsbyggnadsnämnden, fick rätt. Begränsningen av plantiderna är rejäl. Inget organiserat spel i juli, bara spel 10.00 - 17.00 på lördagar, söndagar och helger till dess bullerskydd är på plats.

Det innebär att 135 matcher måste flyttas med kort varsel.

Sportanhängarna, företrädda av fritidsnämnden, har begärt prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. De tycker det är orimligt att behöva bygga bullerskydd för 12 miljoner kronor för att några grannar ska få det lite tystare, för tyst blir det inte. De är också rädda för att domen ska bli ett riktmärke för hela Sportssverige - att grannar ska fördyra eller omöjliggöra idrottande i tättbebyggt område. Vad händer med folkhälsan då?

Stor brist på idrottsplaner i växande städer

De växande städerna i Sverige har alla samma problem; det finns för få platser för idrott - organiserad som spontan. Man har inte hunnit bygga nya i takt med befolkningsökningen. Färre barn, ungdomar och vuxna får möjlighet att ägna sig åt hälsofrämjande basket, fotboll, tennis eller vad det nu kan vara.

Skulle kraven på bullerskydd vid alla redan existerande idrottsplatser bli norm finns det inte ett öre att bygga nya planer för. Tvärtom riskerar gamla anläggningar att läggas ned när det blir slagsmål om plankpengar.

Det faktum att det är lätt att mäta decibel är inte ett skäl att låta några fås bullerkänslighet försämra hälsan för så många fler. Regelverken måste skrivas om.

 

Läs också: Bullrets faror är överdrivna 

Byråkrater vill tvinga kockar att servera torr fisk