Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Siwe: SR och SVT mot bättre vetande

Sveriges radio tror att de är Fridolin. Inte gröne Gustav utan den fiktive poeten; han som talar med bönder på böndernas sätt, men med lärde män på latin. Det funkar #inteettskit.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

P4, lokalradion, har i särklass flest lyssnare av alla radiokanaler. Två av tre svenskar har lyssnat under en vecka. Där får man veta vad som händer i regionen, inom politiken liksom i trafiken. Man hör några sprillans nya låtar och desto fler man känner igen. Lyssnaren blir tilltalad som en tänkande vuxen.

Så även i P1, pratradion. Där kan den vetgirige suga i sig nya kunskaper. Vidga vyerna.

P3 misstror sina lyssnare. Inte alltid – det finns utmärkta program som Tankesmedjan. Men med jämna mellanrum får man för sig att målgruppen, folk i det udda spannet 9 till 35 år, är oförmögen att begripa något om de inte blir tilltalade på föregivet fjortisjoller. I tal som skrift.

P3 har satt upp hemsidan www.inteettskit.se. Det förklaras så här: "Tråkig blablainfo: Inte ett skit är en del av Sveriges Radios satsning inför riksdagsvalet."

Poängen med sidan? "Dela med dig av din bild av våra politiker! Det här kanske är din chans att göra skillnad i valet! Fast nä. En sajt som den här kan typ inte fixa ett skit. Men det är rätt kul ändå!"

Först trodde jag att det hela var ett metaironiskt skämt som flög högt över mitt huvud. Inte så. Det är på allvar. Det finns förstås hashtagen #inteettskit för att människor ska hitta P3:s valbevakning via sociala medier. Och ett twitterkonto, där man länkar till ett uttalande av centerledaren Annie Lööf som lyssnarna inte antas begripa.

Man lockar till klickning av videoklippet med följande text: "What do we say to the God of höjda arbetsgivaravgifter? Not today."

I själva klippet säger Annie Lööf: "Det är ju nu vi ska spara i ladorna för att kunna stimulera ekonomin när det är lite kärvare." De flesta tioåringar torde begripa vad hon säger. Men snillena på P3 översätter: "Att Sverige ska spara sina pengar när det går bra är viktigt för Annie Lööf och Centerpartiet, för då kan man hjälpa dem som driver egna företag när ekonomin går lite sämre."

Tolkningen är längre än ursprungsfrasen. Och därtill fullständigt fel. Annie Lööf sa #inteettskit om stöd till företagare.

P3 vill säkert väl. Men resultatet av att behandla folk som mindre vetande blir oftast att de uppfattar sin okunskap som helt okej. Man fördjupar fördumningen.

Det är inte bara radiodelen av licensfinansierade public service som tror att blinda leds bäst av blinda. SVT kör serien "Anders tar parti", där komikern Anders Jansson besöker varje partis starkaste kommun. I trailern har han glatt förkunnat: "Jag kan inte ett skit om politik."

Det märks. De två program som sänts hittills kan inte ha givit någon en ökad insikt om något. Mer än att träning är vår tids viktigaste statusmarkör. En sund kropp är allt, en kunnig knopp snarare en stropp.

SR och SVT:s finns för att folkbilda, för att hålla kunskapens fana högt. Att vara nere med kidsen är att göra sig löjlig, ungdomar har alltid tyckt det är piiinsamt när föräldrar ger sig på tonårsslang och lärare som gör det får ingen respekt alls.

Kära P3, det får inte vuxna journalister som leker fjortis heller. Visa vad ni kan så ska ni se att lyssnarna lär sig.