Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Malin Siwe

Siwe: (S)imma lugnt

I S-styrda Göteborg och Malmö finns inte den sommarsimskola som partikamrat Ibrahim Baylan önskar. Däremot i borgerliga Stockholm. Baylans lösning - ny lagstiftning.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Man kan tycka att Sverige är väldigt fixerat vid simkunnighet. Det torde bero på att vårt avlånga land har 41 900 mil kust- och strandlinje, ännu mer om man räknar bäckar och smååar.

Svenska Dagbladet berättade på onsdagen att var sjätte elev i Malmö lämnar högstadiet utan att kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg. På Apelgårdsskolan, på Rosengård, klarar inte ens hälften simborgarmärket. Det är illa.

Men det är förstås mycket värre att nästan var fjärde niondeklassare i Malmö inte klarade gymnasiebehörighet i fjol. På Apelgårdsskolan bommade fler än var tredje.

När elever inte fixar behörighetskraven, var de än bor, beror det i regel på att läsförmågan är otillräcklig. Den som inte förstår den skrivna texten får svårt med de flesta ämnen.

Att kunna hålla sig fysiskt flytande är bra, men det är ännu viktigare att kunna läsa flytande. Den som inte korrekt och snabbt kan ta till sig information har svårt att platsa på arbetsmarknaden i dag. Och svårare blir det framöver.

Alla artiklar kan inte handla om allt och Svenskans text handlade just om simkunnighet. I Stockholm är det bara 875 av drygt 22 000 elever i årskurserna sex till nio som inte kan simma. Och huvudstaden har anslagit två miljoner kronor till intensivsimskola på sommarlovet för dem som ännu inte har färdigheten.

Kommunpolitiker kan göra något. Om de vill. Det hade Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skoltalesman, kunnat säga till Svenskan när tidningen frågade honom om simkunnighet. Han hade kunnat förklara att rikspolitiken måste handla om de stora frågorna.

Men Baylan valde att presentera en rask lösning på vattenproblemet. Alla kommuner ska tvingas erbjuda sommarsimskola och deltagandet ska vara obligatoriskt för elever i årskurs sex till nio som ännu inte klarat märkesmålet.

I stället för att föreslå tvingande regler för alla kommuner borde Baylan ta ett snack med sina partikamrater i Göteborg och Malmö, som styrt sina storstäder sedan 1991. Men icke.

Samma sak med Socialdemokraternas förslag till maxtak i förskolan, högst 15 barn i gruppen som ska ha tre pedagoger. Borgerliga Stockholm snittar strax under 15 i barngrupperna. I Göteborg och Malmö är det värre, 17,6 ungar.

Skulle småttingarna i Malmö vara på dagis i samma omfattning som 1-5-åringarna i de två andra storstäderna skulle situationen se ännu värre ut. I Göteborg har man lägre personaltäthet och ändå stora grupper.

Det är absurt att lokala socialdemokratiska misslyckanden ska utgöra grunden för nationella socialdemokratiska insatser.

Nu är dessvärre Socialdemokraterna inte ensamma om att vilja styra kommuner och landsting genom statlig pluttpolitik. Allianspartierna i regeringen närmast tävlar om att hitta på små statsbidragspotter för det ena och andra.

Det finns lägen när staten måste gå in, bidraget till förstelärarlöner är en bra sak. Men så är den inriktad på det vitalt basala, att höja kvaliteten i undervisningen. Inte minst för att eleverna ska få den bästa flytvästen på livsseglatsen - en god läskunnighet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!