Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Malin Siwe

SD är ropet från avfolkningssverige

Sambandet är inte absolut, men tydligt. Sverigedemokraterna ryckte fram kraftigast på orter som hastigt blivit med nya asylboenden.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ta Filipstad som DN:s Niklas Orrenius skrev om i tisdags. Där ökade andelen röster på SD i riksdagsvalet från 6,2 till 21,3 procent.

Förklaringen är rätt enkel, den är inte om att där bor lågutbildade, rasistiska bonnläppar som aldrig sett en invandrare utom pizzabagaren i verkligheten. I själva verket har där funnits flyktingmottagning med 400 platser och det har ett fåtal haft invändningar emot. Anläggningen gav ju jobb; dagis och skola kunde någorlunda klara fler barn.

Men i december i fjol öppnade Bert Karlsson ett nytt boende i det gamla sjukhuset med 160 platser och för tre veckor sedan fick kommunen veta att hotell Remmen i Lesjöfors går samma väg, med 130 platser.

Filipstadspolitikerna har protesterat. Inte minst kommunalrådet Lennart Gruverger (S). Utan effekt. Det är inbördeskrig i Syrien, Irak och eländet i Eritrea tar inte slut. Folk flyr. Boenden måste fram.

I avfolkningssverige finns tomma sjukhem och äldreboenden, stugbyar och konferensanläggningar som går med förlust – klart Migrationsverket slår till. Myndigheten har sin uppgift. Kommunerna har en annan. Till exempel att ge bra utbildning.

Det var si och så med den saken redan innan Syrien föll samman. Filipstad har relativt låg andel lärare med behörighet i grundskola och gymnasium, det samma gäller andra stora SD-kommuner som Flen, Svalöv, Ludvika och Östra Göinge. Överlag är elevernas resultat heller inget att hurra för. Och detta alltså redan innan kommunerna fått ilbud om att det öppnas nya asylboenden, vilket innebär nya elever som inte kan ett ord svenska.

Såväl medborgare som politiker i dessa kommuner, oftast ganska små, känner sig överkörda. Inte av de asylsökande, utan av rikspolitikerna och Migrationsverket. Och när det uppenbarligen inte får effekt att kommunalråden protesterar högljutt hoppas många medborgare att rösten på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet ska göra det. (I kommunvalen är SD:s andel mindre.)

Sedan i somras begär Migrationsverket att de som lämnar anbud på att öppna asylboende underrättar kommunen om detta samtidigt, så att beskedet inte kommer som en blixt från klar himmel. Det är en förbättring, men en liten. Processen går ändå fort. Och det är inte lätt att hitta behöriga lärare i samma takt. Om alls.

Migrationsverket vill öppna och driva boenden självt. Alliansregeringen sa ja till det i sitt valmanifest. Och så lär det bli. Men dessa asylboenden måste starta i det växande Sverige; i Stockholms län, Uppsala, Umeå, Linköping, Helsingborg, Västerås, Växjö. För att inte tala om Vellinge.

Där finns större möjligheter till jobb, där är det lättare att rekrytera lärare. Där saknas förvisso bostäder och det krävs regelförenklingar för att öka byggandet, men det måste göras.

Det är inte osolidariska småstadssvenskar, även om sådana finns, som hindrar integration. Småorterna tar överlag större ansvar och nu måste de få möjlighet att göra det bra. Nu är det dags för det kaxiga störrestadssverige att göra sitt i stället för att peka finger.

Det blir inte konfliktfritt där heller.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!