Malin Siwe

SD är ropet från avfolkningssverige

Publicerad

Sambandet är inte absolut, men tydligt. Sverigedemokraterna ryckte fram kraftigast på orter som hastigt blivit med nya asylboenden.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ta Filipstad som DN:s Niklas Orrenius skrev om i tisdags. Där ökade andelen röster på SD i riksdagsvalet från 6,2 till 21,3 procent.

Förklaringen är rätt enkel, den är inte om att där bor lågutbildade, rasistiska bonnläppar som aldrig sett en invandrare utom pizzabagaren i verkligheten. I själva verket har där funnits flyktingmottagning med 400 platser och det har ett fåtal haft invändningar emot. Anläggningen gav ju jobb; dagis och skola kunde någorlunda klara fler barn.

Men i december i fjol öppnade Bert Karlsson ett nytt boende i det gamla sjukhuset med 160 platser och för tre veckor sedan fick kommunen veta att hotell Remmen i Lesjöfors går samma väg, med 130 platser.

Filipstadspolitikerna har protesterat. Inte minst kommunalrådet Lennart Gruverger (S). Utan effekt. Det är inbördeskrig i Syrien, Irak och eländet i Eritrea tar inte slut. Folk flyr. Boenden måste fram.

I avfolkningssverige finns tomma sjukhem och äldreboenden, stugbyar och konferensanläggningar som går med förlust – klart Migrationsverket slår till. Myndigheten har sin uppgift. Kommunerna har en annan. Till exempel att ge bra utbildning.

Det var si och så med den saken redan innan Syrien föll samman. Filipstad har relativt låg andel lärare med behörighet i grundskola och gymnasium, det samma gäller andra stora SD-kommuner som Flen, Svalöv, Ludvika och Östra Göinge. Överlag är elevernas resultat heller inget att hurra för. Och detta alltså redan innan kommunerna fått ilbud om att det öppnas nya asylboenden, vilket innebär nya elever som inte kan ett ord svenska.

Såväl medborgare som politiker i dessa kommuner, oftast ganska små, känner sig överkörda. Inte av de asylsökande, utan av rikspolitikerna och Migrationsverket. Och när det uppenbarligen inte får effekt att kommunalråden protesterar högljutt hoppas många medborgare att rösten på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet ska göra det. (I kommunvalen är SD:s andel mindre.)

Sedan i somras begär Migrationsverket att de som lämnar anbud på att öppna asylboende underrättar kommunen om detta samtidigt, så att beskedet inte kommer som en blixt från klar himmel. Det är en förbättring, men en liten. Processen går ändå fort. Och det är inte lätt att hitta behöriga lärare i samma takt. Om alls.

Migrationsverket vill öppna och driva boenden självt. Alliansregeringen sa ja till det i sitt valmanifest. Och så lär det bli. Men dessa asylboenden måste starta i det växande Sverige; i Stockholms län, Uppsala, Umeå, Linköping, Helsingborg, Västerås, Växjö. För att inte tala om Vellinge.

Där finns större möjligheter till jobb, där är det lättare att rekrytera lärare. Där saknas förvisso bostäder och det krävs regelförenklingar för att öka byggandet, men det måste göras.

Det är inte osolidariska småstadssvenskar, även om sådana finns, som hindrar integration. Småorterna tar överlag större ansvar och nu måste de få möjlighet att göra det bra. Nu är det dags för det kaxiga störrestadssverige att göra sitt i stället för att peka finger.

Det blir inte konfliktfritt där heller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag