Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Säg tack och hej då till kommunal Fixar-Malte

I Karlshamn har 500 pensionärer åtminstone betalat kommunen 110 kronor i timmen för gräsklippning. Men denna högt subventionerade tjänst tas nu bort.
De kommunala gratisfixarna brukar hjälpa pensionärer att hämta och sätta upp julpynt.Foto: MICHAEL FÖRSTER

Malmö utökar sina avgiftsfria fixartjänster för pensionärer till att gälla även IT. Sådana insatser borde i stället stå först på de kommunala sparlistorna.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Elaine Karlström är upprörd. Skövde kommun ska lägga ner ”Handtaget”, som erbjudit pensionärer gratis gräsklippning och snöskottning. Utan behovsprövning. Hon har utnyttjat tjänsten i nio år.

”Det här är inga stora pengar för kommunen. Vad ska de här grabbarna göra i stället?”, undrar Elaine Karlström i Skaraborgs Allehanda.  

”Handtaget” är populärt. I september anlitade 480 Skövdebor trädgårdsservicen, ytterligare 80 stod i kö.

Vid årsskiftet är det alltså slut. Skövde sparar därmed 1,2 miljoner kronor, vilket motsvarar två undersköterskor i äldreomsorgen, påpekar Theres Sahlström (M). 

Malmö erbjuder gratis IT-hjälp

Om Skövde dessutom hade slopat sin Fixar-Malte - en person som lika avgiftsfritt byter glödlampor, sätter upp speglar, bär grejer från vindar och källare - hade man fått ihop till en undersköterska till.

Kommunsverige klagar med rätta över att ekonomin inte går ihop, att resursbehovet till skola och äldreomsorg ökar av demografiska skäl och att staten inte ger tillräckliga bidrag för att kvaliteten ska hållas uppe.

Men klagomålen har svårt att få fäste när kommunerna samtidigt hittar på nya och fler avgiftsfria tjänster långt bortom kärnuppgifterna.

I Malmö utökar man fixartjänsten till att omfatta IT. Den som fyllt 75 år och har internetabonnemang och e-postadress får ”hjälp med att installera och komma i gång med att använda olika appar, tjänster och sociala medier”, skriver kommunen på hemsidan.

Fixar-Malte föddes 2000 i Höganäs

På Malmös hemsida berättar IT-fixaren Peter Broman att han är mellan 45 minuter och två timmar hos brukarna: ”Många säger att de uppskattar att vi kommer, och att de har längtat efter hjälp, men inte velat besvära sina barn till exempel.”

I Karlskrona har kommunens folk dragit kablar, installerat program och tv-kanaler i flera år. Där är åldersgränsen 67 år.

Allt började i Höganäs år 2000 när det borgerliga styret på prov införde gratis inomhusservice, som Malte Larsson utförde. Så uppstod begreppet Fixar-Malte som har spridit sig över landet, även om hjälparen heter Nina eller Sven.

I Vetlanda efterlyser lokalpartiet Framåtanda en fixartjänst och hävdar att 217 av 290 kommuner redan har det. Det kan stämma, men det är rörlig materia.

Hässleholm har dragit i sin Fixar-Malte

Trots sparbeting och krisrop är flera kommuner på väg att införa avgiftsfri service för pensionärer. Men det finns också sådana som förmår prioritera och inser att skattebetalarna inte ska stå för bildlig grädde på moset för de medborgare som är alerta nog att jaga kommunal gratishjälp.

I Hässleholm togs servicen bort 1 april i år. I Skurup tänker man avskaffa Fixar-Hanna. I Svedala står Fixar-Janne på sparlistan. Pensionärsorganisationerna protesterar förstås. I Ale hjälpte det, gratistjänsten blev kvar.

Men våra gemensamma resurser måste användas klokt, till dem som verkligen behöver äldreomsorg och en bokstavlig skvätt grädde i moset. Därför bör politiker aldrig locka med lullull, ens när ekonomin är god. 

För som Theres Sahlström i Skövde noterade: När man tar bort något som är uppskattat och gratis så förstår jag att det skapar känslor, att man blir upprörd