Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Sabba inte besök på boenden med snåla regler

Hör Lena Hallengren under tisdagens pressträff: ”Jag är innerligt glad”.
Besöksförbuden på äldreboenden har varat över ett halvår på de flesta håll när de äntligen upphävs 1 oktober. Bättre sent än aldrig.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olivia Wigzell, gd Socialstyrelsen, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens god Johan Carlsson höll presskonferens på fredagen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Måtte cheferna för äldreboendena inte krångla med snåla regler när besöksförbudet upphör 1 oktober. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Regeringen har hållit fast vid det nationella besöksförbudet på särskilda äldreboende, säbo, för länge. Det har inneburit nedstämdhet och oro för de gamla, och även för deras anhöriga och vänner.

Det handlar om många människor. Runt 82 000 personer har sitt hem i säbo, men under ett helt år är det fler. Nästan 110 000. 

När besöksförbuden infördes i våras - först på boendenas eller kommunernas egna initiativ, sedan enligt regeringsbeslut den 1 april - var det begripligt.

Coronasmittan spreds snabbt. Den kom in på äldreboenden, många dog av eller med covid-19 där.

Generaldirektören för Socialstyrelsen, Olivia Wigzell, påpekade på fredagens presskonferens att 845 boende var smittade vecka 16, i mitten av april. I början av september var endast 17 personer på säbo covidsjuka.

Lika rätt - särskilt som kunskaperna om infektionen och dess följder var begränsad - som det var att stoppa besök då, lika fel har åtgärden varit under sensommaren.

Visserligen har många boenden tillåtit utomhusbesök, men ofta under tragikomiska former. Anhöriga har tilldelats korta mötestider och övervakats av personal eller frivilligorganisationer under den halvtimma eller timma träffen varat.

Man har inte fått ha med sig en kaffekorg eller kramas. På många ställen har besökare och boenden dessutom skiljts åt av en plexiskärm på uteplatsen. 

Att uppfatta vad som sägs bakom plexiglas är svårt för normalhörande, för dem med nedsatt hörsel nära omöjligt

För en människa med normal hörsel är det svårt att uppfatta vad som sägs genom skärmen, och det gäller för övrigt de plastvisir hemtjänstpersonal bär. Det är ännu svårare för de äldre som ofta har nedsatt hörsel, liksom deras gamla vänner, makar eller släktingar. 

Man har kunnat ses några korta minuter, men knappt kunnat samtala på grund av det akustiska hindret. Bättre än inget, men inte bra.

Ovanpå det har dessutom en del säbo satt sina boende i två veckors karantän om de hämtats av bekantingar och gått på promenad, åkt på utflykt eller gjort besök i andras hem.

Sådant får inte förekomma. Hoppeligen tar cheferna till sig att Folkhälsomyndigheten skriver att det är viktigt att de boende får den vardagsmotion som en promenad med släkt och vänner innebär. Och uppmuntrar detta i stället för att hindra.

I finska Borgå skrotade äldreboendena besöksförbuden i fredags. Gästerna ska anmäla sina besök, och varje boende få ta emot två, tre gäster med ansiktsmask varje dag på sitt eget rum. 

Det kan vara något att sikta på när de äldre äntligen kan betrakta sitt hem som sin borg igen 1 oktober.

Hemmaboende 70+are och deras anhöriga och vänner bör också träffas mer

Förhoppningsvis för lättnaden också med sig att alla 70+are som bor hemma och inte torts ta emot besök blir modigare. Och deras släkt och vänner inte låter sin hälsoomtanke få isolerande följder.

Med handsprit och tvål kommer man långt. Och framför allt genom att hålla sig borta om man själv är sjuk.

Läget kan förändras till det sämre och restriktioner återinföras. Men så länge smittfaran är liten måste livet få levas, inte bara överlevas.

Håll gärna säkerhetsavståndet när ni umgås. Strunta i kindpussen, men missa inte en omfamning som hälsning om ni vanligen kramats. 

Det ger ett välbefinnande som ingen oxytocinspray i världen kan ersätta.