Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Så kan barnkonventionen försämra svensk skola

SKYTTEHOLMSSKOLAN. Här lägger den borgliga majoriteten i Solna ner mellan- och högstadium. Men beslutet är fel, tar inte hänsyn till barnkonventionen, säger förvaltningsrätten i Stockholm.
Foto: solna.se
FN:s barnkonvention blev svensk lag 1 januari 2020. M, SD och C röstade emot.
Foto: rafiki.se

Mindre pengar till undervisning och mer till meningslös byråkrati - tacka barnkonventionen för det.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Små barn är naturligt konservativa. De flesta äter helst samma maträtter, protesterar mot flyttar och familjeförändringar. Om de vuxna frågar vart barnen vill åka på semester, då är svaret ofta stället de senast var på.

Om barnen finge sin vilja igenom varje gång vore det alldeles säkert inte det bästa för dem i längden. Eller ens i stunden.

I Sveriges tas stor hänsyn till barns vilja, för stor på många områden. Det är till exempel inte sunt att elever ska bestämma vad de vill lära sig, men det framhålls av Skolverket som föredömligt när en lärare berättar:

”När vi exempelvis skulle jobba med rymden så frågade jag dem vad de skulle vilja lära sig om rymden? ”

Detta skedde redan före FN:s barnkonvention olyckligtvis inkorporerades i svensk lag 1 januari i fjol. Bara M, SD och C röstade emot det man befarade skulle leda till orimlig byråkrati.

Och det kommer det att göra. Åtminstone om en färsk dom i förvaltningsrätten i Stockholm står sig. Den säger att Solna kommuns beslut att lägga ner mellan- och högstadiet på Skytteholmsskolan strider mot barnkonventionen.

”I ett ärende med flera barn inblandade, eller rentav många som i det förvarande målet, är det inte säkert att alla barns bästa sammanfaller. Då bör det före det att beslut fattas fastställas vilka olika sätt att fastställa barns bästa som föreligger”, skriver förvaltningsrätten. (En rådman var dock skiljaktig.)

I Solna hade förstås barnen redan protesterat, klistrat hjärtan på sin skola. Föräldrar och personal på Skytteholm invände också. Politikerna i den borgerliga majoriteten lät sig inte övertygas. De menade att pengar ska gå till undervisning när elevantalet i de kommunala skolorna antas sjunka – inte till att hålla alla skolenheter i gång som förr.

Förvaltningsrätten säger inte att politiker måste följa elevernas, föräldrarnas och personalens vilja. Man får ta ”effektivitetshänsyn och hänsyn till bristande ekonomiska resurser”.

Men enligt domstolen måste detta föregås av att kommunen skriver papper om vad som är barnens bästa och sedan hör efter med elever och vårdnadshavare. Och i detta fall främst med rektor, lärare och övrig skolpersonal.

Svensk förvaltning skriver redan för många policydokument som ska säkerställa saker. Papper som bara samlar damm i arkivskåpen.

Visst kan man upprätta en sådan formell ritual, som kostar tid och pengar. Men i slutänden får det ingen effekt. Mer än att man har producerat en mängd dokument. 

Förhoppningsvis överklagas förvaltningsrättens beslut och ändras i högre instans, kammarrätten.

Svensk förvaltning, på alla nivåer, präglas redan av en gigantisk pappersproduktion där det ena efter det andra ska säkerställas genom policydokument - som sedan samlar damm i arkivskåpen.

Om förvaltningsrättens tolkning av barnkonventionen står sig ökar denna improduktiva användning av skattemedel ytterligare. Det blir mindre resurser över till själva kärnverksamheten - att undervisa.

Det bästa för barnen hade varit att inte införa barnkonventionen som lag. Nu står hoppet till att kammarrätten inser att skolpolitikerna vill barnen väl, även om de inte skriver dokument och fastställer hur de ska fastställa barnens bästa.

Skulle kravet på ”förpappringshysteri” stå sig måste riksdagen bita huvudet av skam och lyfta barnkonventionen ur lagboken. För barnens bästa.