Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Malin Siwe

Riv kolonistugorna och bygg bostäder

Kolonilotter ger några få glädje. Bostadsbrist ger många fler stora sorger.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

För drygt hundra år sedan började svenska städer hyra ut mark billigt för att fattigt och trångbott folk skulle kunna få frisk luft och färska grönsaker.

Idén hämtades från Tyskland där Kleingärten, småträdgårdar, bredde ut sig som kirskål. I Sverige kom det att heta kolonilotter, och det blev inte bara arbetarklassens fritidsnöje. I tidiga medlemsförteckningar finns en uppsjö lärare, någon kontorschef och ett antal "husägare".

Koloniområdena las ut i städernas utkanter. Men det som var periferi då ligger nästan i centrum i dag. På bekvämt cykelavstånd från city står skjul och Friggebodar bland blast och blommor.

De lyckligt lottade lottinnehavarna betalar låga arrenden för sina tomter, ofta flera hundra kvadratmeter stora. Det är billigt för att det inte räknas som bostäder, även om många tillbringar sommaren i sina hus.

I ett Sverige där nyinvandrade familjer tränger ihop sig som svenskar på 1920-talet och där unga drar med sina Ikeabagar mellan andra- och tredjehandskontrakten är detta rent provocerande.

I allra bästa byggläge växer inte lägenheter utan päron och päror. Bara för att politiker inte vågar prioritera inflyttare framför djupt rotade kolonister. (Det finns runt 50 000 lotter i Sverige.)

Dock rör det på sig. I Helsingborg har tjänstemännen tagit fram ett bostadsprogram som innebär att 13 av 16 koloniområden försvinner. Kolonisterna rasar förstås; talar om förstörd livskvalitet, om vikten av gröna lungor, om kulturarv och biologisk mångfald. Samt om att många nyligen investerat i större stugor när de fick lov att bygga upp till 50 kvadratmeter.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, båda i opposition, är mycket kritiska. Jan Björklund (S) skriver på Facebook att "kolonierna i Helsingborg ska inte offras för att bygga bostäder". Nä, med hänvisning till kulturarvet ska lotterna vara i centrum och de efterlängtade lägenheterna får byggas bra mycket längre bort.

Ur miljösynpunkt är det vansinne.

De lyckligt lottade lottinnehavarna betalar låga arrenden för sina tomter, ofta flera hundra kvadratmeter stora. Foto: Anders Ylander

Att lägga nya bostadsområden långt från centrum är i praktiken att beställa mer biltrafik eftersom kollektivtrafiken blir gles och cyklisterna få. Det i sin tur innebär att luftkvaliteten i stadskärnan blir ännu sämre. Och så var det det där med klimateffekten.

Kolonisterna är få och det är bara en kort tid på året odlingarna behöver riktig tät tillsyn. På den yta hundra grönfingrade håller till i dag ryms lätt flera hundra lägenheter, lätt nådda per pedal eller buss.

Så tänker politikerna i Jönköping också. Där är tanken att bygga 1 200 lägenheter på Ekhagen. 88 medlemmar i Ekhagens koloniförening protesterar bestämt.

Visst går det att förstå att människor som har nära till sin odlingslott inte vill gå miste om den, ens om de får ny mark och flytten av stugan betald av kommunen.

Vem vill bli nyodlare i periferin när man har fruktbärande buskar och träd på promenadavstånd?

Men 1 200 hushåll är fler än 88. Och de 88 som hittills har varit lottvinnare har redan en annan bostad. Med eller utan balkong. Till skillnad från många unga och nyanlända.

Beslutet borde vara enkelt för alla politiker - spenaten måste flytta till spenaten.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.

Läs även: Halva Sverige måste inte skyddas mot hus

Läs även: Alla flyr ansvaret för bostadsinfarkten

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!