Malin Siwe

Rädda gräsmattorna från blommor och bin

I Polen skippar städerna gräsklippning, stadsängar är grejen. Men det tar låång tid innan de börjar blomma.
Foto: ELLINOR COLLIN
Parker, som här Rålis i Stockholm, i corona-maj, med gräsmattor är nödvändiga för umgänge med och utan boll.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Blommor, bin och besparingar i all ära - men boll, boccia, brännboll och springande barn behöver sina klippta gräsmattor. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sveriges första utegym öppnades i Angered, i Göteborg, 2008. Redskapen var tillverkade i Kina och inköpta från en spansk agentur. Styrketräning utomhus var redan populärt på kontinenten.

Nu finns utegymmen över allt, i hela Europa. En del är till stor del i trä, andra i metall och somliga är färgglatt plastiga à la Teletubbies, som i Polen.

Där står många utegym öde. Jag strosar förbi ett tiotal i olika städer och bara ett används. På de andra står redskapen, liksom pingisborden i betong, mitt bland knähögt gräs.

Att motionera i det brungröna - blommorna lyser med sin frånvaro - är helt enkelt för svårt. Däremot torde det vara lätt att dra på sig fästingar om man ändå försöker.

De polska kommunernas investeringar i utegym är inte gamla. Men nu finns en hetare trend för de gemensamma grönytorna - ängen är poängen.

Politiker och tjänstemän talar varmt om biologisk mångfald, om pollinerare, om att det blir tystare, om att vatten binds och klimatutsläppen minskar när man inte kör gräsklippare. Man talar mindre om att det är en rejäl besparing i parkbudgeten även om man lägger ett antal zloty på att så in blommor i de före detta gräsmattorna.

I Warszawa har man slopat all gräsklippning, utom längs några vägrenar. Men utegymmet i parken bakom det fantastiska museet om judiskt liv, Polin, har försetts med marktäckning. Där var kö till redskapen när jag kom förbi.

I målkonflikten mellan folkhälsan och den billigare biologiska mångfalden, har den gröna drömmen segrat. Åtminstone för tillfället.

Önskan att träna finns där. Men i målkonflikten mellan folkhälsan och den billigare biologiska mångfalden, har den gröna drömmen segrat. Åtminstone för tillfället.

Alla stora polska städer har dragit ner på gräsklippningen rejält. Krakow har deklarerat man ska bli de vilda blommornas huvudstad.

Frågan är om folk inte tröttnar på projekten innan de hunnit bli de färgsprakande ängar som målas upp. Det kan ta tio, femton år att förvandla en gräsmatta. Under tiden är grönytorna i praktiken fyllda av bruna gräs. 

Inte nog med att investeringarna i utegym blir förfelade. Det försvinner också möjligheter till bollkickande, sällskapligt frisbeekastande och picknick i det gröna. Och till kubb och brännboll, om vi talar svenska förhållanden. För ängsmodet finns hos oss också.

Än har svenska kommuner tagit det mera varligt än polackerna. I Luleå siktar man på ”grön mångfald”, men man ska i alla fall klippa ”paradparkerna” mitt i staden. Skånska Östra Göinge gör samma prioritering, klippa i centrum och låta det växa vilt i ytterområden och i villakvarter.

Också svenska kommuner talar hellre om blommor, bin och klimat än om hur mycket man sparar på att inte klippa gräset.

Också svenska kommuner talar hellre om blommor, bin och klimat än om hur mycket man sparar.

Somliga gör mer än så. Huddinge, söder om Stockholm, gör en ren vinst på att strunta i gräsklippning. Kommunen har lyckats få 250 000 kronor i bidrag av staten, via Länsstyrelsen, för att man kallat overksamheten för ”Ängar i staden” - vilket räknas som ett Lona-projekt, en lokal naturvårdssatsning.

En besparing som en satsning. Du sköna nya värld.

Det kan vara rimligt att låta en del gräsytor förvandlas till ängar. Men värnar vi mångfald har också stora gräsmattor sin plats i städerna. Ett blomstrande folkliv är också viktigt, liksom vardagsmotion.