Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Polskhet och tråkslag – en dag i Białystok

Lagom entusiastiska Duda-supportrar väntar på presidentens valtal i Białystok.Foto: VANESSA GERA / AP TT NYHETSBYRÅN
Polens president, tillika det styrande partiets (Lag och rättvisa) kandidat, Andrzej Duda, idkade valrörelse i Bialystok.Foto: ARTUR RESZKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ARTUR RESZKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BIALYSTOK, POLEN. En kanal för fem miljarder kronor eller högre sjukhusanslag? Det betyder mer i polska presidentvalet än HBTQ-frågor.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

För drygt hundra år sedan var Białystok känd som den mest judiska staden i världen, de var runt 70 procent av befolkningen . Där bodde också vitryssar, litauer, ukrainare och en och annan polack.

Två världskrig senare är det annorlunda. Staden har nära 300 000 invånare. 97 procent är polacker, 2,5 procent vitryssar. Den heta lördagen 20 juni sitter sådär en procent av befolkningen vid uteserveringarna som kantar det stora torget.

Framför Rådhuset talar stadens son - den oberoende presidentkandidaten Szymon Hołownia. Känd som kolumnist, programledare för Talang i över tio år, ambassadör för FN:s hållbarhetsmål och insamlingsledare för goda ändamål.

Det är inte mer än 500 människor som lyssnar. Barnen får ballonger av valarbetarna i gula t-tröjor, de ser ut som en korsning av bortkomna miljö- och folkpartister. (När jag senare ser dem i Warszawa cyklar de. Med ballonger.)

Hołownia talar mycket om Polen och polskhet. Om att landet inte har råd med fem år till av inbördeskrig mellan styrande Pis och det stora oppositionsalternativet Plattformen. Hołownia ska för Polens skull lyssna på alla som har bra förslag.

Ja men så ädelt. Och så meningslöst. Han åkte också ut i första omgången, fick drygt 13 procent.

Inte ens de trogna sympatisörerna lyckas applådera med kraft.

Längre ner på torget, nedanför trappan till den katolska katedralen förstås, håller presidenten Andrzej Duda sitt tal något senare. Runt 1 500 i publiken, många med Duda-skyltar och polska flaggor i nävarna.

Han pratar också polskhet. Modernisering och virus är det vanligaste orden, samt infrastruktur. Inte ens de trogna sympatisörerna lyckas applådera med kraft. De verkar ha fått tråkslag.

Och det är knappt några valplakat synliga i städerna. I Olsztyn - Allenstein i Ostpreussen till 1945 - noterar jag några Duda. I Warszawa har några lyxbutiker Rafał Trzaskowski, den starke liberale kandidaten för Plattformen, i fönstret.

Inte mycket till valfeber vid ett ytligt betraktande. Men valdeltagandet i söndags var rekordhögt - 63 procent. 2015 var det 49 procent.

12 juli är det dags igen. Andra omgången, Duda mot Trzaskowski. Enhetlighet mot mångfald, på alla de vis.

Huvuddelen av oppositionen talar också om grönt energiskifte och hållbarhet.

Duda hör till Pis, Lag och Rättvisa, regeringspartiet som försöker styra rättsväsendet genom att göra sig av med ”fel” domare. Som förvandlat public service till propagandakanaler och flitigt använder förtalslagar mot oberoende medier. Vars lokalpolitiker i nästan var tredje kommun fattat beslut om att motverka ”HBTQ-propaganda”.

Också pengafrågorna handlar till stor del om enhetligt eller mångfald. Duda driver megaprojekt som femmiljardskanalen vid Wisłas avrinningsområde. 

Oppositionspartierna är emot. Dels för att kanalen knappast lönar sig, dels för att den går genom viktiga naturområden. De ser hellre mindre regionala infrastrukturinvesteringar.

Huvuddelen av oppositionen talar också om grönt energiskifte och hållbarhet. Duda försvarar kolenergin, gruvorna sysselsätter ännu 80 000 människor.

Polens president har måttlig makt. Men det vore väl om polackerna väljer Rafał Trzaskowski så att något mått av mångfald får prägla vårt södra grannland.