Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Pensionsfonder ska inte lajva naiv fredsrörelse

Statliga Svanen-märkningen har ett kaxigt budskap. Men är emot att Sverige och andra ska kunna försvara sig. Fonder som har aktier i försvarsföretag får nobben.
Foto: https://www.instagram.com/svanenmarkt
Pansarskott 86 från Saab. Vars aktier är portade från många fonder med motiveringen är vapen är ohållbara. V har vänt i vapenfrågan. Följer fondförvaltarna efter?
Foto: SVEN-ÅKE HAGLUND/FÖRSVARSMAKTEN

Sverige skickar stolt pansarskott till Ukraina. Men svenska sparfonder ratar tillverkaren Saab för att företaget är ”ohållbart”. Det är ohållbart. På riktigt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Försvarskoncernen Saabs aktie har rusat sedan Ryssland anföll Ukraina, upp 46 procent. På börser i andra länder är utvecklingen den samma för företag som gör militärmateriel.

Men få svenska fondsparare har kunnat dra nytta av det. De flesta försäkringsbolag och banker styrs nämligen med hållbarhetsmodeller.

Investeringarna ska vara bra för miljön och klimatet, för arbetstagare och konsumenter. Alltså svartlistas företag som sysslar med sådant man säger till förskolebarn är dåligt: vapen, tobak och fossila bränslen.

KPA, som sköter de kommunanställdas tjänstepensioner, har den längsta listan på no-no-företag. Man nobbar också företag som sysslar med pornografi, kommersiella spel eller alkohol.

Något att tänka på när du är på statliga Systembolaget nästa gång, eller handlar en lättöl i butiken.

En del fonder vill visa extra tydligt hur goda de är och ansöker om Svanen-märkning eller EU-blomma, hos statliga Miljömärkning Sverige. 

Då får man inte ha aktier i kärnkraftsföretag.

Nordisk Miljömärkning tillämpar försiktighetsprincipen för kärnkraft, eftersom lagring av kärnavfall och potentiella incidenter vid kärnkraftverk utgör en långsiktig risk för miljön”, skriver man på hemsidan. 

Tack och lov struntar regeringen i det. Än pläderar den inte för ny kärnkraft, men säger numera att återstående reaktorer ska drivas så länge det tekniskt går.

Självfallet går det inte att få Svanen med Saab i portföljen. För det statliga företaget: ”vill inte bidra till ett samhälle där ... fonder investerar i företag som tjänar pengar på ökad oro i världen.

Detta står kvar när till och med Vänsterpartiet svängt om att skicka vapen till Ukraina.

Måtte Rysslands krig mot Ukraina bli början till slutet för den värsta woke-kapitalismen.

Detta makalösa hyckleri är inte endast svenskt. I hela västvärlden vill företag, och inte minst pensionsfonder, verka fina och goda - utan minsta tankedjup.

Dyker det upp högljudda lobbygrupper mot det ena eller andra hamnar företag på de svarta listorna. Ropar intresseorganisationer om att inkludera fler saker - som till exempel jämställdhet och etnisk mångfald - i målen för hållbarhet nickas det glatt.

Vem vill bli kallad manschauvinistisk rasist liksom?

Och så anställs det horder av akademiker för att hålla koll på vilka företag som uppfyller kriterierna och vilka som ska svartlistas.

Uppgiften är omöjlig. Enligt Världsbanken fanns det drygt 43 000 börsföretag år 2019. Och pensionsfonder sprider i regel sina innehav över klotet.

Måtte Rysslands krig mot Ukraina bli början till slutet för den värsta woke-kapitalismen. (Ordet woke var från början afroamerikanska för alert, medveten. Nu gängse - opassande appropriering månne?)

SEB har deklarerat att deras fonder från 1 april ska kunna innehålla försvarsaktier igen, som Saab. Ordförande i båda företagen är för övrigt en och densamme, Marcus Wallenberg.

Fler bör följa efter. Och inte bara tänka om vad det gäller vapen - utan även andra ”fula” varor och tjänster, som tobak, när det gäller de stora pensionsfonderna. ”Fina” fonder bör vara en valfri produkt.

Swedish Match kostade 25 kronor för tio år sedan. I dag får man betala 71 kronor för en aktie.

Den värdeutvecklingen, samt direktavkastningen, hade svenska pensionssparare mått väl av. Det är trots allt lagligt, fast skadligt, att röka och snusa.

 Och alla svenskar mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga.