Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Ohyfsade föräldrar tvingar personal att jobba i onödan

Att vara enda barnet på sommarförskolan är ingen lek. Inte att vara några stycken heller.
Foto: C/D / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

Skärpning, föräldrar! Ge sommarförskolan besked om era barn inte kommer. Då finns mer pengar resten av året.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

De flesta förskolor och fritids har semesterstängt två till fem veckor på sommaren. Skälet är enkelt, merparten av föräldrarna har semester själva eller pusslar med släkten för att barnen ska få ledigt.

Men kommunerna har skyldighet att erbjuda plats åt arbetande föräldrar.  Alltså samlar man de barn som behöver omsorg på några förskolor och fritids. Privata förskolor får ordna det sig emellan, om det går.

Sen sitter där en massa personal och väntar på barn som aldrig kommer.

På twitter berättade en uppgiven förskole/fritids-rektor att de hade 15 anmälda ungar till måndagen. Klockan nio var ingen där. Halv tio hade personalen talat med alla vårdnadshavare och fått höra de hade tagit lite ledigt. 

Senare i veckan skulle KANSKE sju barn uppenbara sig. Fyra anställda skickades hem klockan tio, personal som hellre haft semester själv. Och så var det maten, färskvaror håller inte hur länge som helst.

Här är vi sju vuxna på tio barn. Nämen, här är vi sju på fem barn.

Raskt kom nya vittnesmål. Här är vi sju vuxna på tio barn. Nämen, här är vi sju på fem barn. En sambo till en fritidspedagog noterade att de inte kunnat få gemensam semester för att han måste jobba - där var fem vuxna på fem ungar.

Det tog inte slut där. Men det dök också upp föräldrar som inte tänkte ursäkta sig. De hade bevars betalat för platsen.

Maxtaxan är 1 478 kronor i månaden för ett barn, tolv månader om året. Den verkliga kostnaden skiftar mellan kommuner och barnens ålder. Ju yngre desto större personaltäthet, och ibland ingår även blöjorna.

Snittkostnaden för en förskoleplats var 153 000 kronor 2018. De föräldrar som maxbetalar står alltså bara för en dryg tiondel av notan.

Det finns självfallet goda förklaringar till att det görs många om-ifall-ansökningar till sommarförskola. Ens egen arbetsgivare får inte tummen ur med semesterplaneringen. Man kanske är vikarie, timanställd eller egenföretagare som är beroende av uppdragsgivarens nycker.

Det är allmän hyfs att ge tydliga besked när man väl vet vad som gäller, så tidigt som möjligt.

Men sedan tillhör det allmän hyfs att ge tydliga besked när man väl vet vad som gäller, så tidigt som möjligt. Det är att visa respekt för personalen.

Dessutom kan ens eget barn få något gott ut av det, det blir mer pengar över för verksamheten resten av året om sommarförskolan har rimlig personaltäthet.

Problemet är inte nytt. I Trollhättan försöker man göra något åt det i år. I stället för att ha flera sommarförskolor öppna samlar man hela verksamheten på Vällingklockan som har öppet dygnet runt.

Föräldrar rasade i lokaltidningen. De klagade på att sommarförskolan ligger för långt bort, det blir för stora avdelningar och inte minst - lokalerna ligger i Kronogården, området i stan med sämst rykte.

En insändarskribent hävdade att beslutet strider mot barnkonventionen, som ju nu är lag

Konspiratoriskt lagda kan tänka att politikerna på detta sätt hoppas avskräcka föräldrar från att göra ansökan för säkerhets skull. Men det är också att visa hänsyn till barnskötarna och förskollärarna - och skattebetalarna.

En dag eller två kan det vara skönt att dona med halvonödigheter på jobbet. I längden är det dödstrist att inte ha tillräckligt med arbetsuppgifter, särskilt om man velat ha semester.

Och hur kul är det för barnen när de är för få för massor med aktiviteter?

Ring, mejla eller messa för en bättre förskola för alla.