Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Normkritik i fokus fast museerna förfaller

Tuppen Ola vandrade runt bland de allt skabbigare husen på Gammlia.

Medan museipersonalen fokuserar på normkritik förfaller de gamla byggnaderna. Man talar om tillgänglighet och stänger hus - av säkerhetsskäl.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 18 juni hölls det byggnadsvårdsdag på Gammlia i Umeå. Jag kan inte sluta le. Flera av byggnaderna på museiområdet, bland andra soldattorpet, är stängda av säkerhetsskäl. 

38 av 39 byggnader där på Västerbottens museum är i mer eller mindre dåligt skick. Och så ordnar man byggnadsvårdsdag för allmänheten. Men kunna och göra är bevars inte synonymer.

Det finns många friluftsmuseer i Sverige, de flesta tillkomna i början på 1900-talet efter Skansens höga föredöme. Här skulle kulturarvet värnas. Befolkningen i de snabbt växande industrialiserade städerna skulle få veta hur man levt och lever på landet.

Skansen blev även en exportsuccé. I Polen, Tjeckien och Ungern finns fler Skanzen - i Östeuropa har det blivit begreppet för ett utemuseum med hus från förr.

I Sverige är 29 anläggningar med i Friluftsmuseernas organisation. Många av dem har likt Gammlia fritt inträde, som Vallby i Västerås och Wadköping i Örebro. Andra tar betalt. Jamtli i Östersund leder avgiftsligan - 270 kronor för en vuxen under sommaren då husen fylls av berättande guider i tidstypiska kläder.

Gammlia är inte ensamt om att ha vänt själva grunden för verksamheten - husen - ryggen. 

"Det finns ett underhållsbehov som är en utmaning eftersom det här ska prioriteras mot alla andra prioriteringar", kommenterade Mats Persson, på organisationen Sveriges museer i P1. Han efterlyste ökade anslag.

Fotoarkiv med fyra miljoner bilder ska digitaliseras

Vilka andra prioriteringar? På Västerbottens museum, som Gammlia är en del av, har man utökat med konst och fotografi. Man har fotoutställningar och ett fotoarkiv med fyra miljoner bilder som ska digitaliseras. För att man ska få besöka arkivet krävs förbokning.

Under de närmsta åren ska man enligt verksamhetsplanen "tillgängliggöra konsten ytterligare". Varför? För "konst och bild ska vara utgångspunkter för samtal om normkritik". Alltså, hur vore det att låta konst och bild vara utgångspunkt för samtal om konst och bild?

Museimänniskor runtom i Sverige vill bredda verksamheten och haka på trender. Jamtli i Östersund är närmast storhetsvansinnigt expanderande trots ständigt krisande ekonomi, det höga inträdet till trots. Där byggs nu Nationalmuseum norr, vars byggkostnader spränger budget.

Jamtli bygger bostäder för nyanlända

Dessutom ska Jamtli bygga nio stugor på 54 kvadratmeter med lägenheter. "Vi vill dra vårt strå till stacken och hjälpa flyktingarna som kommer hit och inte har någonstans att bo", motiverade museichefen Henrik Zipsane.

Längre från kärnuppgiften kan man knappast komma. 

Jag är inte säker på att Sverige framöver behöver alla dagens friluftsmuseer, trots att de är en del av kulturarvet. Men om några ska läggas ned ska det ske efter ordnad debatt. Inte för att byggnaderna rasat ihop medan museiledningarna virrat bort sig i den vokabulära nutidsorienteringen.

"Ett stort fokus kommer att läggas på de pedagogiska inslagen där mångfald, normkritik, demokrati och jämställdhet problematiseras", står det i verksamhetsplanen för Västerbottens museum. 

Om det vore så väl vore det värt ett stängt soldattorp. Men formuleringen är nog bara ett snedtramp i trendklaveret.

 

Läs också: 

KARIN PIHL: Museer ska inte lajva Grön ungdom 

Politiker måste välja skolan framför e-sport