Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Medan jägaren väntar på polisen flyr skadedjuret

VILDSVIN. De härjar i hela landet, i Onsala blev inkräktarna i trädgården taxen Märtas död i veckan.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
KÖPINGEBRO. I byn utanför Ystad tog vildsvinen över i vintras. Här har de bökat upp trädgården vid äldreboendet.Foto: ANDERS GRÖNLUND / KVP

Kommunjägare måste stå i telefonkö hos polisen innan de får skjuta skabbräv. Hyresgäster ska flyttstäda fast huset ska rivas. Regelryttarna måste sitta av.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vanligt folk får inte skjuta skadedjur i sin egen trädgård om den ligger i ett detaljplanerat område. Inte ens om de har jägarexamen, vapenlicens och vapenskåp. I mer glesbebyggda trakter går det, men bara under jakttid och enkom på den egna marken.

1996 blev predikanten Runar Søgaard Sveriges mest berömde hemmaskytt 1996. Fem år senare fastlog Regeringsrätten att han inte var lämpad att inneha vapenlicens, det var inte jakttid när han prickade rådjuret från sitt sovrumsfönster. Dessutom stod djuret på grannens tomt. 

Europadomstolen gick dock på Søgaards linje och han kunde hämta ut bössorna hos polisen i Uppsala. 

Vakthavande befäl beslutar om skottillstånd 

I vintras fick en 90-årig man i Sörmland besök av polisen. Han hade skjutit en dovhjort på sin egen tomt, i tättbebyggt område. Dessutom hade han halvmissat, djuret kunde halta därifrån. 

Den skjutglade gamlingen borde ha ringt polisen eller kommunen när han såg den redan från början haltande hjorten. De kan skicka ut skyddsjägare.

”Det är vakthavande befäl som fattar beslut om ett sådant tillstånd”, säger polisens presstalesperson, Åsa Willsund, till SVT Sörmland. 

Arg jägare i Jämtland kommer inte åt skabbrävarna

Så tolkas lagen på flera ställen. I Jämtland finns, som på många andra håll, skabbrävar. Förr hade jägaren Mikael Magnusson tillstånd av den lokala polisen att avliva dem om han råkade på dem. Sedan polisen blev en myndighet gäller nya regler, han ska begära tillstånd för varje skottlossning.

Det är ju helt absurt. Tror de att räven står kvar på samma ställe i väntan på att de hinner godkänna ett tillstånd?” kommenterade jägaren Magnusson i SVT Jämtland. 

Samma fråga ställer sig politiker och jägare i vildsvinsplågade Onsala utanför Kungsbacka. I vintras fick eftersöksjägare i uppdrag att avliva ett trafikskadat djur. Men fick nobben av polisens operatör som ville veta mer om läget. 

Ge avlivningstillstånd för något år i taget

Det är viktigt och riktigt att privatpersoner inte får panga på skadedjur där husen står tätt. Men det är en idiotisk regeltolkning när polisen hävdar att de ska avgöra varje skottillfälle för de jägare kommunerna eller polisen själva anlitar för att ta bort djur.

Rutinen bör vara att de får tillstånd på säg två år, tillstånd som kan dras in om jägaren skjutit omdömeslöst. Och självfallet bör jägaren genast meddela var hen skjutit, så att polisen kan lugna uppringande allmänhet med att det var ett vildsvin som dog - inte en människa.

LKAB kräver flyttstädnig i husen som ska rivas i Malmberget

Lagar och regler är viktiga, men de måste tillämpas med förnuft. Sådant är bristvara på många håll. I Malmberget ska LKAB riva flera bostadshus för att gruvan ska expandera. De boende har fått besked om att bostäderna ska vara städade och tömda vid flytten.

”Det är ju fruktansvärt att det ska vara städat innan grävmaskinen kommer”, säger Ulf Pääjärvi till nsd.se. 

LKAB backar inte, säger att det ”finns en standard”, fast bolaget denna gång inte kommer att kolla om det finns damm ovan på de fasta skåpen.

Varför kan inte LKAB bara säga: Strunta i städning, vi tänkte fel.

Varför kan inte polisen inse att den bör lägga sin dyrbara tid på viktigare saker än att bestämma om varje vapeninsats mot skadedjur?

Regelrytteriet är i sig ett skott mot samhällskontraktet.

 

Läs också: Fimpa regeringens flummiga rökförbud

Ge brandmännen ett tack, inte en skatteblankett