Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Malin Siwe: Fel fixering vid olikheter

Förra veckan fick SSU genomslag för sitt årliga sommarlarm - ungdomar som gör praktik eller feriejobb får väldigt olika lön i olika kommuner. Orättvisan!

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokratiska ungdomsförbundet hämtar uppgifterna från den enkät de flesta kommuner snällt svarar på. Och där framgår det att kommunerna har olika syn på lönenivåer.

Socialdemokratiska Hallsberg ger sina sommarjobbande 16-åringar minst, 37,50 kronor i timman. På SSU:s fem-i-bottenlista är tre kommuner S-styrda. Toppar gör borgerligt styrda Alvesta med 108 kronor.

Alla fem på lönetopplistan har borgerliga partier med i styret. Det gäller även de fem i praktiktopplistan, även om två av kommunerna har socialdemokratiska kommunalråd. Där betalade rosklöverledda Malung-Sälen med 83,50.

SSU talar inte om politisk färg i de olika kommunerna, som om det inte skulle göra skillnad. Däremot anser SSU att löneskillnaderna är "helt orimliga".

Kanske, kanske inte. Det beror på arbetsuppgifterna. Om ungdomarna arbetar självständigt utan mer handledning än andra vikarier ska de förstås ha rejält betalt. Om de mest gör en pryo där det största ansvaret handlar om att komma i tid till arbetsplatsen är det inte illa med 49 kronor som ges i S-metropolen Malmö.

Olika behöver inte betyda orättvist. Men i Sverige är det väldigt många som har svårt att greppa att vi lever med kommunalt självstyre; att skatterna därför varierar ordentligt, liksom servicenivåerna. Sålunda är det evigt flöde av nyheter som baseras på dessa olikheter.

Förra veckan stormades det också om att det är skillnad på patientavgifterna för barn och unga i landet. En kurator i Piteå hävdade att unga inte uppsöker vården fast de behöver, detta för att de får betala för sig när de fyllt 18 år i Norrbotten, (S). Örebro, (S), framhölls som föredöme, där är det avgiftsfritt till och med 24 år.

Lika röda Gotland nämndes inte, där tas nämligen patientavgift ut av alla - även om den är halverad för omyndiga.

Det är inte fel att uppmärksamma skillnader mellan kommuner. Men det blir konstigt när rikspolitikerna kliver in för att ställa till rätta, som när Socialdemokraterna vill reglera storleken på barngrupperna i förskolan. Det är en sak för kommunpolitikerna.

Vad som däremot är bekymmersamt är att regionala skillnader i statlig verksamhet sällan granskas. Polisen ska göra samma bedömningar i hela landet. Men det är si och så med saken. Till exempel med vapenlicenserna, SR Uppland rapporterade förra veckan att det är lättare att få licens där än i Stockholm, för att reglerna tolkas olika, och att sportskyttar därför skriver sig i Uppland.

Det är inte acceptabelt. Staten måste utöva sin myndighet helt lika. När olikheter i beslutsfattande noteras måste man utreda om skillnaderna har sakliga grunder eller inte. Migrationsdomstolarna i Malmö och Göteborg har under åren 2006-2012 ändrat Migrationsverkets beslut i 17 respektive 16 procent av sina fall. Domstolen i Stockholm bara i 9 procent.

Det kan finnas naturliga förklaringar, att sammansättningen av personer som överklagar varierar i de tre domstolarna. Men det vet man bara om man verkligen undersöker saken. Och det har dessvärre inte gjorts.

Vi svenskar borde fokusera mer på de olikheter som inte får finnas än dem som är helt i laga ordning.